Ο «πολύ-πολύ δύσκολος χειμώνας» -όπως πλέον χαρακτηρίζεται από όλους ο χειμώνας που έρχεται- για την Ευρώπη, περιλαμβάνει ορισμένους στόχους αιχμής.
Μεταξύ αυτών είναι και η 5η Δεκεμβρίου. Για την ημέρα εκείνη έχει αποφασιστεί από τις Βρυξέλλες να τεθεί σε ισχύ από τις χώρες της ΕΕ η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου δια θαλάσσης. Με ημερομηνία-κλειδί επίσης την 5η Δεκεμβρίου, έχει τεθεί ως στόχος από τους G7 να επιβληθεί διεθνές πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου.
Θα γίνει κατορθωτό να πιαστούν οι δυο στόχοι; Και πώς θα αντιδράσει η Μόσχα;
Χθες, για παράδειγμα, ανακοινώθηκαν κοινά σχέδια εξαγωγών αερίου από τη Ρωσία και την Τεχεράνη. Οι δυο χώρες προγραμματίζουν από κοινού εξαγωγές φυσικού αερίου στο Σουλτανάτο του Ομάν και το Πακιστάν, ως μια από τις πρώτες κινήσεις στη ρωσοϊρανική συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα. Είναι δε χαρακτηριστικό πως χθες και το Πεκίνο απέρριψε τις κινήσεις της Ουάσιγκτον να του επιβάλλει κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «παράνομες μονομερείς ενέργειες».
Θα πει κάποιος –και ευλόγως- γιατί ασχολούμαστε από τώρα με την 5η Δεκεμβρίου, μια ημερομηνία τόσο μακρινή. Για να περιγράψουμε τις αναδιατάξεις που γίνονται στον κόσμο, με τη διαμόρφωση δυο τουλάχιστον στρατοπέδων που θα σφραγίσουν το νέο Ψυχρό Πόλεμο, στον οποίο εισέρχεται η ανθρωπότητα, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ένα, της Δύσης, με ηγέτιδα δύναμη τις ΗΠΑ και με μεγάλη ηττημένη την Ευρώπη και το άλλο, της Ανατολής, με ηγέτιδα δύναμη την Κίνα και με τη συμμετοχή Ρωσίας, Ινδίας κοκ.
Ένας Ψυχρός Πολέμου που θα κρίνει τη διαμάχη αν η Ουάσιγκτον θα παραμείνει η ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο ή εάν το Πεκίνο θα κατορθώσει να γίνει …Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη!