Σε επιτάχυνση της κινητικότητας στο πολιτικό σκηνικό και, ενδεχομένως και των πολιτικών εξελίξεων, οδηγεί η πολυσυζητημένη πλέον παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Διαφοροποίηση που είναι «δομική» σε πολλά στοιχεία, καθώς μεταξύ άλλων διεμήνυσε:
1. Ότι σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση έρχεται μόνο εάν αποσαφηνιστούν όλα.
2. Ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το ποιος έδωσε τις εντολές παρακολούθησης.
3. Ότι είναι ένα θέμα τόσο βαρύ και σοβαρό, που δεν επιτρέπεται να μένουν σκιές.
4. Ότι η επίκληση του απορρήτου στη συγκυρία αυτή οφείλει να υποταχθεί στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βεβαίως, δεν κινδυνεύει να ανατραπεί από τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς ο Κώστας Καραμανλής έχει αποδείξει από τη μέρα που αποσύρθηκε από την ηγεσία ότι δεν παρεμβαίνει στις εσωκομματικές εξελίξεις. Η πολιτική φθορά που επιφέρει, ωστόσο, στον πρωθυπουργό είναι πολύ μεγάλη και ίσως ανεπανόρθωτη, καθώς μετά το «μέτωπο» της αντιπολίτευσης στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής, η εσωκομματική αμφισβήτηση των επιλογών του βαραίνει ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα για το μέγαρο Μαξίμου!
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ακόμα περισσότερο «ζαλισμένη» μετά την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να πραγματοποιήσει αποφασιστικότερα βήματα προς την πλευρά της κυβερνησιμότητας και να πείσει ότι μπορεί να κυβερνήσει με άφθαρτα πρόσωπα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.
Το κυριότερο, πάντως, αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η προσπάθεια συγκάλυψης του μείζονος σκανδάλου των υποκλοπών και να διερευνηθεί η υπόθεση, με αποκάλυψη και των φυσικών υπευθύνων και, εν συνεχεία, με διακομματική συναίνεση να ληφθούν μέτρα που θα οδηγούν σε ένα ασφαλέστερο νομοθετικό πλαίσιο στο συγκεκριμένο πεδίο.
«Όλα στο φως», όπως είπε ζήτησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός!