Άνω κάτω κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση η απόφαση της Γερμανίας για πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στο εσωτερικό της.
Το Βερολίνο κατηγορείται από άλλες χώρες για εθνική περιχαράκωση και για έλλειψη ευρωπαϊκής πολιτικής, για υπεράσπιση των δικών της προτεραιοτήτων. Είναι δε χαρακτηριστικό πως προβληματισμένες δεν είναι μόνο οι χώρες του νότου, αλλά και κάποιες εκ των χωρών του βορρά, για ανταγωνιστικούς πρωτίστως λόγους με τη Γερμανία.
Το ερώτημα είναι έως πού και έως πόσο ψηλά θα φτάσει η σύγκρουση, καθώς ο χειμώνας αναμένεται πολύ βαρύς και η ενεργειακή –και οικονομική- κρίση ιδιαίτερα μεγάλες.
Η στήλη αναδημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Lindner υπερασπίζεται το πακέτο των 200 δις Ευρώ από την κριτική εντός της ΕΕ» και υπότιτλο: «Οι Επίτροποι της ΕΕ τάσσονται υπέρ ενός νέου Ταμείου της ΕΕ που θα χρηματοδοτείται με δάνεια - Το Eurogroup προτίθεται μόνο να συντονίσει τη βοήθεια που θα παρασχεθεί σε εθνικό επίπεδο».
Το ρεπορτάζ των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες Werner Mussler και Hendrik Kafsack και του ανταποκριτή στη Ρώμη Christian Schubert αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) υπερασπίστηκε έναντι της κριτικής από την ΕΕ τη γερμανική «αμυντική ασπίδα» των 200 δις Ευρώ για την προστασία των επιχειρήσεων και των πολιτών από τις ελλείψεις στην Ενέργεια. «Μετρούμενη ως προς το μέγεθος της Οικονομίας μας και με δεδομένο ότι θα διαρκέσει έως το 2024, το μέγεθος της προστατευτικής ασπίδας είναι το ανάλογο», δήλωσε ο Lindner εχθές στο Λουξεμβούργο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Το πακέτο μέτρων αντιστοιχεί σε αυτό που «κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη» σε αναλογία με την οικονομική τους ισχύ και επομένως «σίγουρα δεν είναι υπερβολικά μεγάλο». Άλλωστε, οι πολίτες στη Γερμανία θα πρέπει να προστατευθούν, καθώς «το αέριο χρησιμοποιείται πλέον ως όπλο». «Δείχνουμε στον Wladimir Putin ότι θα χρησιμοποιήσουμε την οικονομική μας ισχύ για να προστατευτούμε». Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε το πακέτο των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι έχει έναν όγκο μόνο «έως» 200 δις Ευρώ. «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από το ποσό αυτό». Ο Lindner παρουσίασε εχθές το πακέτο στους ομολόγους του στην Ευρωζώνη.
Με τις δηλώσεις του ο Lindner αντέκρουσε την κριτική που έχει διατυπωθεί από κράτη-μέλη του Νότου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη στιγμή που γνωστό το γερμανικό πακέτο μέτρων. Σε άρθρο τους στη FAZ, ο Γάλλος Επίτροπος Thierry Breton και ο Ιταλός ομόλογός του Paolo Gentiloni ζητούν ένα νέο Ταμείο της ΕΕ να μετριαστεί η ενεργειακή κρίση, το οποίο θα χρηματοδοτείται με δάνεια. «Ας εμπνευστούμε από το πρόγραμμα "Sure" που δημιουργήθηκε πρόσφατα κατά την κρίση του κορωνοϊού, προκειμένου να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους και τη βιομηχανία στην τρέχουσα κρίση», αναφέρουν. Με το πρόγραμμα Sure -το οποίο χρηματοδοτείται με δάνεια, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης κατά του κορωνοϊού- η ΕΕ ενίσχυσε οικονομικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας την ολιγόωρη εργασία.
Μια μοναχική πορεία της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση θα δημιουργούσε προβλήματα στην υπόλοιπη ΕΕ, γράφουν οι Επίτροποι που είναι αρμόδιοι για την Εσωτερική Αγορά και την Οικονομία στην ΕΕ. «Το τεράστιο πακέτο βοήθειας των 200 δις Ευρώ που αποφάσισε η Γερμανία –ύψους 5% του ΑΕΠ της- εγείρει ερωτηματικά. Πρώτα και κύρια: Τι θα σημάνει αυτό για τα κράτη-μέλη που δεν έχουν τα ίδια δημοσιονομικά περιθώρια με τη Γερμανία και θα ήθελαν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τους με συγκρίσιμο τρόπο;». Θα πρέπει να αποφευχθεί η στρέβλωση του Ανταγωνισμού στην Εσωτερική Αγορά της ΕΕ: «Δεν θα πρέπει να ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου επιδοτήσεων».
Ο Lindner απέρριψε το αίτημα αυτό: «Δεν θεωρούμε απαραίτητα άλλα μέσα, πέραν όσων διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή». Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η Επιτροπή δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει τι θα περιέχει το πακέτο των μέτρων. Ο Lindner αρνήθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα δαπανών για την τόνωση της ζήτησης: «Η Γερμανία δεν τονώνει τη ζήτηση, δεν πρόκειται για τέτοιου είδους πακέτο». Ο στόχος του πακέτου είναι απλώς να περιορίσει τις «καταστροφικές κορυφώσεις των τιμών».
Όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο Gentiloni δεν επανέλαβε το αίτημα που διατύπωσε στο Λουξεμβούργο με τον Breton για ένα Ταμείο της ΕΕ. Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, είπε μόνο ότι η ΕΕ θα πρέπει πλέον να ενεργήσει «σε πνεύμα αλληλεγγύης, όπως και κατά την κρίση του κορωνοϊού». Τώρα σίγουρα δεν είναι η ώρα να επικριθούν μεμονωμένες χώρες. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν συμβιβαστική δήλωση το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία αναφέρεται ότι επιδιώκεται να επιτευχθεί «στενός συντονισμός» της ενεργειακής βοήθειας σε εθνικό επίπεδο. Η βοήθεια θα πρέπει να πληρωθεί κατά το δυνατόν μία φορά, να είναι χρονικά περιορισμένη και να δοθεί «στοχευμένα» μόνο σε όσους την έχουν ανάγκη. Επίσης, διατηρείται ο στόχος της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire υπερασπίστηκε τη γερμανική πρωτοβουλία. Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να προστατεύει τους πολίτες του και την Οικονομία του, δήλωσε από το Λουξεμβούργο και επεσήμανε ότι η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrete Vestagerh θα παρουσιάσει σύντομα μία ειδική εργαλειοθήκη για την παροχή βοήθειας σε θέματα Ενέργειας. Όπως και κατά την πανδημία του κορωνοϊού, η εργαλειοθήκη θα δίδει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιδοτήσουν την Οικονομία τους χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση με τους κανόνες Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να δρομολογήσει σύντομα ένα νέο πακέτο βοήθειας για την ανακούφιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις ελλείψεις στην Ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε συνεννόηση με την σύμφωνα με την προαλειφόμενη επόμενη Πρωθυπουργό Giorgia Meloni. Μέχρι στιγμής η Ρώμη έχει εγκρίνει την παροχή βοήθειας ύψους περίπου 60 δις Ευρώ. Το γερμανικό πακέτο γίνεται στην Ιταλία αντιληπτό ως έκφραση έλλειψης αλληλεγγύης. Σε ολοένα και περισσότερα μέρη στη χώρα του Νότου, οι πολίτες καίνε τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις των τιμών.