Πολλαπλές είναι οι επιπτώσεις του πολέμου και του παγκόσμιου ανταγωνισμού, καθώς πανθομολούμενη είναι πλέον η μη επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή. Στόχων που εκτιμήθηκαν ως "στόχοι" ύπαρξης για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και τη νέα γενιά, τη γενιά των παιδιών μας.
Η στήλη αντιγράφει για το θέμα από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση και με συνδρομητική μορφή, με πολύ πλούσια ύλη:
Όπως πάμε, η θερμοκρασία θα αυξηθεί 2,5 αντί 1,5 βαθμούς Κελσίου και θα χρειαστούμε …150 χρόνια για να απεξαρτηθούμε από τον άνθρακα! Οι διαπιστώσεις των επιστημόνων, στην τελική ευθεία προς την COP27, είναι ισχυρό σήμα κινδύνου.
Κλιματική κρίση: Βήματα προς τα πίσω καταγράφουν δύο νέες εκθέσεις κορυφαίων επιστημόνων και διεθνών οργανισμών, στην τελική ευθεία προς την COP27. Το συμπέρασμα το κατέγραψε σε τρεις προτάσεις ο καθηγητής Άντονι Κοστέλο, συμπρόεδρος της Lancet Countdown, της ετήσιας μελέτης που διεξάγουν 99 ειδικοί από 51 θεσμούς: «Ο κόσμος βρίσκεται σε σημείο καμπής. Οφείλουμε να αλλάξουμε. Διαφορετικά, τα παιδιά μας θα αντιμετωπίσουν επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής που θα απειλεί την επιβίωσή τους».
Ρεκόρ εκπομπών: Είχε προηγηθεί η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ, που διαπίστωσε ότι τα επίπεδα και των τριών κύριων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου) έφτασαν σε νέα υψηλά ρεκόρ το 2021. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει 193 χώρες για μείωση των εκπομπών είναι τελείως ανεπαρκείς, οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100. Ωστόσο, μόνο 24 από τις 193 χώρες έχουν επικαιροποιήσει τους στόχους τους -όπως είχαν δεσμευτεί στην Γλασκόβη.
Ορυκτά καύσιμα: Η πηγή των προβλημάτων έχει όνομα, ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με την έκθεση της Lancet Countdown η μεγάλη πλειονότητα των χωρών εξακολουθούν να επιδοτούν με εκατοντάδες δισ. δολ. τα ορυκτά καύσιμα -με ποσά που είναι συγκρίσιμα ή μεγαλύτερα από τους προϋπολογισμούς τους για την Υγεία. Οι 69 από τις 86 χώρες που εξετάστηκαν, επιδότησαν την παραγωγή και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων με σε 400 δισ. δολ. το 2019 -ποσό που έχει αυξηθεί φέτος. Με τους σημερινούς ρυθμούς, για την πλήρη απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από τον άνθρακα θα χρειαστούμε 150 χρόνια, καταλήγει.