Νέο τοπίο, που αφήνει πίσω τις σταθερές των έως τώρα δεδομένων, δημιουργείται στη χώρα μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Ας δούμε ορισμένα από τα στοιχεία της νέας πραγματικότητας που κάνει αργά αλλά σταθερά την εμφάνισή της:
-Η αυτοδυναμία ήταν που ήταν αδύναμη ως προς την επίτευξή της πριν τα Τέμπη, μετά την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς, κατά κοινή ομολογία μετατρέπεται ε μια χίμαιρα για όσους την κυνηγούν! Υπό αυτή την έννοια η ΝΔ θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα της στάσης του για το ποια πολιτική δύναμη μπορεί να συνεργαστεί.
-Η πρωτιά στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, καθίσταται ανοιχτή υπόθεση και δεν είναι πλέον δεδομένη για τη Νέα Δημοκρατία. Ούτως ή άλλως τα αποτελέσματα της τραγωδίας των Τεμπών δεν τα είδαμε ακόμα, καθώς αυτά θα αποκρυσταλλωθούν τις επόμενες ημέρες- θα χρειαστούν ίσως και ένα δεκαπενθήμερο.
-Ο δικομματισμός θα έχει μικρότερα ποσοστά σε σχέση με το 2019, γεγονός που αποτυπώνει τη μεταβατική φάση που περνάει η χώρα.
-Τα μικρότερα κόμματα δείχνουν να ενισχύονται. Το ΜέΡΑ25, πριν ακόμα από τον ξυλοδαρμό του Βαρουφάκη δεν έδειχνε να ήταν τελευταίο και να παίζει κορόνα-γράμματα την είσοδό του στη Βουλή, το ΚΚΕ ξεκολλάει από την εκλογική στασιμότητα των τελευταίων αναμετρήσεων, η Ελληνική Λύση ξαναπιάνει τα εκλογικά ποσοστά του 2019. Το δε ΠΑΣΟΚ μπορεί μεν να κολλάει ή και να εμφανίζει δημοσκοπικές απώλειες, αλλά σίγουρα –και τουλάχιστον στις κάλπες με απλή αναλογική- θα έχει σαφώς υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το 2019.
-Η ακροδεξιά ψήφος ωστόσο αρχίζει να εμφανίζει σημαντική αύξηση. Όχι μόνο το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη που σε όλες τις μετρήσεις εμφανίζεται (εφόσον ο Άρειος Πάγος του επιτρέψει την κάθοδο) να εισέρχεται στη Βουλή, αλλά και η Χρυσή Αυγή, που από 0,5 και 0,6% φτάνει πλέον την ποσοστιαία μονάδα.
Περισσότερα όμως προσεχώς.