Από τον καιρό της πανδημίας παρατηρείται μια συνεχόμενη αύξηση του ύψους των στρατιωτικών δαπανών! Η αύξηση ξεκίνησε από το 2020 και, έκτοτε συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Παρότι το σύστημα υγείας σε κάθε χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, το ίδιο και η κοινωνία, παρόλο που η οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλά και μεγάλα προβλήματα, οι κυβερνήσεις των χωρών αυξάνουν τους εξοπλισμούς τους- όλες για την ...άμυνά τους! Ταυτόχρονα δε αυξάνουν κατακόρυφα τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών και των μεσαζόντων, ενίοτε και ορισμένων υπουργών και άλλων αξιωματούχων-καθώς το "περί πάτρης" πολλές φορές δεν διαφέρει και πολύ για το "περί ...πάρτης"! Αναδημοσιεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά και με πλούσια ύλη σε συνδρομητική μορφή:
Απότομη άνοδο 6,5% σημείωσαν οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως κι έφτασαν τα 2,24 τρισ. δολ. πέρσι. Όπως καταλαβαίνετε, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ευρώπη, 13%, και, βεβαίως, η αύξηση ρεκόρ όλων των εποχών, 640%, ήταν στην Ουκρανία. Πάνω από τις μισές δαπάνες τις έκαναν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, 1,232 τρισ. δολ. -αύξηση 0,9% από πρόπερσι.
Το τούνελ του φόβου: Η νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, εδώ, δείχνει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για 8η συνεχή χρονιά το 2022. Όταν περισσότερο ίσως από ποτέ απαιτείται συνεργασία για την αντιμετώπιση κρίσιμων οικουμενικών προβλημάτων όπως η κλιματική κρίση και οι ανισότητες, η ανθρωπότητα κινείται στο τούνελ της αυξανόμενης ανασφάλειας και του φόβου.
ΗΠΑ-Κίνα-Ρωσία: Οι δαπάνες που έκαναν ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία μαζί, αντιστοιχούν στο 56% των δαπανών όλου του κόσμου. Μακράν πρώτες οι ΗΠΑ, δαπάνησαν 877 δισ. δολ. (τα 19,9 δισ. ήταν βοήθεια στην Ουκρανία), που αντιστοιχούν στο 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών και είναι περίπου τρεις φορές περισσότερα από όσα δαπάνησε η Κίνα, που με 292 δισ. δολ. (αύξηση 4,2%) βρίσκεται στη δεύτερη θέση των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως. Η Ρωσία δαπάνησε 86,4 δισ. δολ., αύξηση 9,2%.
Στην Ευρώπη: Η κεντρική και δυτική Ευρώπη δαπάνησε 345 δισ. δολ., ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε πραγματικές τιμές μετά το 1989, τελευταίο έτος του Ψυχρού Πολέμου. Τις μεγαλύτερες δαπάνες στην περιοχή έκανε η Βρετανία, 68,5 δισ. δολ. -εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ήταν βοήθεια στην Ουκρανία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε Φινλανδία (36%), Λιθουανία (27%), Σουηδία (12%), Πολωνία (11%).
Από την έκθεση ξεχωρίσαμε και αυτά:
Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας αυξήθηκαν 5,9% κι έφτασαν τα 46 δισ. δολ. -το μεγαλύτερο ύψος μετά το 1960. Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις δαπάνες της 16%, στα 75 δισ. δολ., και η Ινδία 6%, στα 81,4 δισ. δολ. Για τρίτο κατά σειρά έτος μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες στην Τουρκία, ήταν 10,6 δισ. δολ.