Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφτηκε επισήμως το Πεκίνο, όπου πέραν του ομολόγου του Τσιν Γκανγκ, είχε συνάντηση και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις αξιωματούχων των δυο χωρών, αρχής γενομένης από αυτή των υπουργών Οικονομικών, ενώ ανοιχτό μένει πλέον το ενδεχόμενο συνάντησης στο εγγύς μέλλον του προέδρου της Κίνας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Την ίδια στιγμή ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ γινόταν δεκτός στο Βερολίνο, συναντώντας μεταξύ άλλων και τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Να θυμίσουμε πως πρόσφατα επισκέφτηκε το Πεκίνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, όπως και κορυφαία στελέχη της Κομισιόν, με την ίδια την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Απορία: Γιατί η Αθήνα έχει κόψει κάθε επαφή με την κινέζικη πλευρά; Κανείς δεν θέτει θέμα αλλαγής συμμαχιών της χώρας στο διεθνές σκηνικό. Άλλο όμως αυτό και άλλο να έχουν παγώσει οι σχέσεις της χώρας με το Πεκίνο. Με το οποίο μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχαμε πολύ καλές σχέσεις, ενώ δεν υπήρξε πρωθυπουργός που να μην είχε επισκεφτεί την Κίνα και να μην είχε ως στόχο την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων. "Μια κουταλιά λάδι να πίνει ο καθένας από τους Κινέζους θα γίνει πάμπλουτη η Ελλάδα", είχε πει κάποτε σε κατ΄ ιδίαν συνομιλία με δημοσιογράφους ένας εκ των πρώην πρωθυπουργών. Η λειτουργία της Cosco στον Πειραιά αποτέλεσε αντικείμενο ακόμα και κομματικής εκμετάλλευσης από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς είχε δημιουργήσει σε συνεργασία με το Πεκίνο το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, μια σημαντική πρωτοβουλία που κακώς η προηγούμενη κυβέρνηση σταμάτησε.
Μήπως, λοιπόν, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων και την προώθησή τους; Γιατί δεν μπορεί τόσα κράτη να μπορούν να έχουν σχέσεις με το Πεκίνο, η Αθήνα όχι!