Μια «παράξενη και περίεργη» ξεκινά τις εργασίες της μετά την ορκωμοσία της Δευτέρας.
Ορισμένα συμπεράσματα- αλλά και επισημάνσεις:
-Για πρώτη φορά σε μεταδικτατορική Βουλή δεν υπάρχει δικομματισμός, παρά μόνο ένας πόλος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Κάτι που βλέπουμε με τον Μακρόν στη Γαλλία!
-Η αξιωματική αντιπολίτευση, με 47 μόνο βουλευτές, δεν διαθέτει την αριθμητική δύναμη που προβλέπει ο Κανονισμός προκειμένου να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης (χρειάζεται να την υπογράφουν 50 βουλευτές) και πρόταση της μειοψηφίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (δυο στη διάρκεια της τετραετίας), καθώς απαιτούνται κατ΄ ελάχιστο 120 βουλευτές!
-Αξίζει να σημειωθεί πως πρόταση της μειοψηφίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δεν μπορεί να καταθέσουν ούτε τα κόμματα του προοδευτικού τόξου στο σύνολό τους- δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ! Ακόμα και αν σε αυτά τα τρία κόμματα προστεθεί και η Πλεύση Ελευθερίας, πάλι δεν μπορεί να καταθέσουν σχετική πρόταση, καθώς αθροίζουν μόλις 108 βουλευτές, ενώ όπως σημειώσαμε απαιτούνται μίνιμουμ 120!
-Στη Βουλή υπάρχει μεγάλος σε σχέση με το παρελθόν αριθμός ακροδεξιών βουλευτών, έστω και αν κάποια κόμματα αποστέλλουν εξώδικα στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να μην χαρακτηρίζονται ως τέτοια.Μεταξύ αυτών και κόμμα που εκπροσωπήθηκε κοινοβουλευτικά αποκλειστικά με τη στήριξη του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη!
-Η παρούσα Βουλή θα αποφασίσει νέα Συνταγματική Αναθεώρηση και θα εκλέξει (ή θα επανεκλέξει) πρόεδρο της Δημοκρατίας.
-Ο εκλογικός κύκλος είναι στην αρχή της θητείας της, καθώς τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τον προσεχή Ιούνιο οι ευρωεκλογές.
-Βέβαιον, επίσης,θεωρείται πως αν δεν υπάρξει κάποιο πολύ σημαντικό απρόοπτο, πολύ δύσκολα δεν θα εξαντληθεί η τετραετία από τον πρωθυπουργό.
Τώρα κατά πόσο αποτελεσματική θα είναι, με τον υποβαθμισμένο ρόλο που διαθέτει στο σύστημα εξουσίας, δεν μπορούμε να πούμε, ο χρόνος θα δείξει!