Καίριο παραμένει το ερώτημα εάν το Δείπνο Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας της ΕΕ (Πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) θα συμβάλλει σε λύσεις στην περιοχή μας ή θα περιπλέξει την κατάσταση στην "Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης" (όπως αποκαλούνται τα Βαλκάνια).
Η συνάντηση των ηγετών των Βαλκανικών χωρών διεξάγεται στη σκιά της πρόσκλησης στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς αυτομάτως μεταφέρονται εντός της συνάντησης οι ανταγωνισμοί Δύσης Ανατολής και η Σύνοδος αυτομάτως ...Ουκρανοποιείται. Σημειώνεται πως υπάρχουν πολλές χώρες στην περιοχή μας που έχουν διαφορετικές θέσεις στο θέμα, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και στο εσωτερικό τους -ή ακόμα χειρότερα στο εσωτερικό της ηγεσίας τους!
Στη συνάντηση δεν θα συμμετάσχει η Αλβανία, καθώς οι διοργανωτές επιδεικτικά δεν απηύθυναν πρόταση στον Έντι Ράμα λόγω της υπόθεσης Μπελέρη, αλλά στον πρόεδρο της χώρας, που φυσικά αρνήθηκε. Το γεγονός θέτει σε μεγαλύτερη κρίση τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις της γειτονικής μας χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια στιγμή που τα Τίρανα προσεγγίζουν όλο και περισσότερο με την Άγκυρα.
Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ συναντάται κατ΄ ιδίαν με όλους τους προσκεκλημένους Βαλκάνιους ηγέτες δεν πράττει το ίδιο και με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας. Αντιθέτως το πράττει με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου, χώρας που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα η Αθήνα.
Ενδιαφέρον δε εμφανίζει η συνάντηση και με τον Κροάτη πρωθυπουργό, λόγω της υπόθεσης με τους χούλιγκανς της Δυναμό Ζάγκρεπ.
Ζητούμενο, βεβαίως, είναι τι αποφάσεις θα ληφθούν για την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, καθώς η κατάσταση στην περιοχή αρχίζει και δημιουργεί ερωτηματικά για τη σταθερότητα και9 την ειρήνη.