Μόνο ψευδαισθήσεις μπορεί να έχουν όσοι μιλούν για σύμπλευση, ακόμα και για συνεργασία, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις των δυο κομμάτων είναι άκρως ανταγωνιστικές, καθώς οι ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου θα κρίνουν το μέλλον των δυο πολιτικών αρχηγών: Όποιος βγει τρίτος, απλώς ...χάνεται!
-Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ και ξεκινήσει ένα αντίστροφο 2012 (οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερος αντί του ΠΑΣΟΚ και ηγήθηκε της "προοδευτικής παράταξης") είναι απολύτως βέβαιον ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας. Και θα τεθεί όχι μόνο από όσους διαφωνούντες παραμείνουν στο κόμμα, αλλά και από πολλούς που σήμερα στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Μόνο και μόνο που ο νέος επικεφαλής της Κουμουνδούρου ανήλθε στο ανώτερο αξίωμα με το δέλεαρ ότι είναι εκείνος που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της ήττας που σηματοδοτεί τυχόν τρίτη θέση! (Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε για ποσοστό 18%, το οποίο αν το πιάσει σήμερα κάποιος θα πρόκειται περί ...άθλου!)!
-Αν το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που βγει τρίτο κόμμα, τότε θα προκύψουν μείζονα προβλήματα για τον Νίκο Ανδρουλάκη! Δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να χάνει το τελευταίο διάστημα τη μισή του εκλογική του δύναμη και το ΠΑΣΟΚ να μην μπορέσει να βγει δεύτερο κόμμα! Όπως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει υποσχεθεί ότι είναι εκείνος που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ίδιο έχει δεσμευτεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άρα τυχόν τρίτη θέση τελειώνει τη σχετική συζήτηση. Εν αντιθέσει ωστόσο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βέβαιον ότι θα αμφισβητηθεί ευθέως εάν το κόμμα του έρθει τρίτο στις ευρωεκλογές, είναι όμως απολύτως βέβαιον ότι θα ξεκινήσει η αμφισβήτησή του με πρωταγωνιστές στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως πχ εκτιμάται ότι θα πράξει ο πρώην γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης.
-Αξίζει να σημειωθεί πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει (σχετικό) πρόβλημα ακόμα και στην περίπτωση που αναδειχθεί στις ευρωεκλογές δεύτερο κόμμα, αλλά το ποσοστό του δεν ξεπεράσει το 15-17%, ώστε να δείξει ότι έχει δυνατότητες να αμφισβητήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως και αυτές Ανδρουλάκη-Κασσελάκη θα είναι απολύτως αντιπαραθετικές το επόμενο διάστημα, ιδίως όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ακόμα και ο τρόπος αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση από την Κουμουνδούρου ή τη Χαριλάου Τρικούπη θα ενέχει το σπέρμα πώς το ένα κόμμα της αντιπολίτευσης θάχει κέρδη από το άλλο! Επιπλέον, όσοι τάσσονται υπέρ της συγχώνευσης των δυο κομμάτων, δεν μπορούν να κατανοήσουν πως όσο και αν πιέζονται Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να δεχθούν να παραδώσουν την προεδρία τους αν δεν ηττηθούν σε εθνικές κάλπες!
Τι κέρδος μπορεί να υπάρξει για τα δυο κόμματα μετά και τη συνάντηση Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στη Βουλή; Να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δυο κομμάτων και να υπάρχει αντιπολιτευτικός συντονισμός στη Βουλή! Το "αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο", άλλωστε, τελείωσε οριστικά, ερώτημα είναι αν μπορεί να συγκροτηθεί "αντι-μητσοτακικό μέτωπο".