Επτά καυτά ερωτήματα πριν ανοίξουν οι κάλπες- Μήτρα εξελίξεων οι ευρωεκλογές

Επτά καυτά ερωτήματα πριν ανοίξουν οι κάλπες- Μήτρα εξελίξεων οι ευρωεκλογές
Σάββατο, 08/06/2024 - 08:12

Τι σηματοδοτούν οι ευρωκάλπες στο νέο πολιτικό κύκλο που ξεκινά από το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ; Θέμα κυβερνητικής σταθερότητας δεν τίθεται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εξακολουθήσει να διαθέτει 158 έδρες, ενώ αν μοιραστούν οι έδρες των Σπαρτιατών θα λάβει άλλες έξι. Τα δε τρία χρόνια που απομένουν ως τη λήξη της θητείας της είναι καθαρά από εκλογικές αναμετρήσεις και συνεπώς πρόκειται για μια απρόσκοπτη θητεία εκτός αν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα ή κοινωνική δυσαρέσκεια από αποφάσεις της πλειοψηφίας, ενώ μετά τη συνταγματική αναθεώρηση Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με απλή πλειοψηφία, συνεπώς η ΝΔ δεν έχει μπροστά της θεσμικά εμπόδια που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ολοκλήρωση της τετραετίας της. Είναι όμως σαφές πως με διαφορετικό τρόπο θα κυβερνήσει η ΝΔ αν λάβει ένα ποσοστό που θα είναι πάνω από το στόχο της θα μεταφέρει το πρόβλημα στους αντιπάλους της εντείνοντας τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, διαφορετικά θα κυβερνήσει εάν λάβει ένα ισχυρό μήνυμα από τους ψηφοφόρους της.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΤΙ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΝΔ; Με ένα ποσοστό πάνω από το 33% ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα νοιώσει πανίσχυρος, η αλαζονεία θα μεγαλώσει, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επίθεσή της στα κοινωνικά δικαιώματα, ενώ το κόμμα θα μετατραπεί πλήρως σε ένα "μητσοτακικό" κόμμα. Με ένα ποσοστό κοντύτερα στο 30% και ιδίως κάτω από αυτό θα οδηγήσει σε εσωστρέφεια τη ΝΔ, θα αναδείξει πρόσωπα να διεκδικούν ρόλους για το μέλλον, θα επιφέρει ανασχηματισμό στην κυβέρνηση που θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά υπόψη της τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας, ενώ θα θέσει υψηλότερα τον πήχη για την αντιπολίτευση και την ανάγκη ανασύνθεσής της. Επιπλέον, η ΝΔ θα δώσει την εικόνα ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, με αποτέλεσμα το πολιτικό σύστημα να αρχίσει να δέχεται σοβαρές ρωγμές.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: ΤΙ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ; Από πολλά έως ...πολύ λίγα! Με ποσοστά σαν αυτά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το δεύτερο κόμμα θα έχει λιγότερα εσωκομματικά προβλήματα από το τρίτο, κανένα όμως δεν θα απειλεί ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπό αυτή την έννοια η συζήτηση για την ανασύνθεση του χώρου θα ενταθεί. Αν το δεύτερο κόμμα ξεπεράσει το 20% θα είναι αυτό που θα έχει το προβάδισμα να εξελιχθεί στον πραγματικό αντίπαλο της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ;Η αλήθεια είναι πως έχει ήδη μπει. Οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παραδώσουν τα προνόμιά τους για τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού με εκλογή αρχηγού από τη βάση, επιδιώκοντας η κάθε μια για τον εαυτό της να ηγηθεί της προσπάθειας ανατροπής Μητσοτάκη. Επαναλαμβάνουμε, εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο χώρος της προοδευτικής παράταξης θα μοιάζει με κινούμενη άμμο και με απρόβλεπτες εξελίξεις.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: ΤΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ; Σημαντικότατες, ιδίως αν πέραν της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης μπει και τρίτο κόμμα του χώρου στην Ευρωβουλή. Η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό της στη μεταπολίτευση, γεγονός που θα θέσει επί τάπητος ζητήματα στρατηγικής για την ηγεσία της ΝΔ, που ήδη παρέχει "διαβατήριο δημοκρατικότητας" στην Μελόνι! Επιπλέον δημιουργείται η κοινωνική βάση αν εμφανιστεί ένας νέος ηγέτης στο χώρο, ώστε με την ενοποίησή του να του δώσει ευρύτερη δυναμική.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΚΤΟ: ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ; Εάν Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη εκλέξουν ευρωβουλευτή τότε τα δυο κόμματα δείχνουν πως πιθανόν να μην είναι διάττοντες αστέρες στην πολιτική ζωή του χώρου. Η εκλογή ευρωβουλευτή από την Νέα Αριστερά την καθιερώνει ως υπαρκτή πολιτική δύναμη και παράλληλα της δίνει τη δυνατότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Το ίδιο ισχύει και για τη Φωνή Λογικής στο χώρο της ακροδεξιάς, ενώ αν εκλέξει ευρωβουλευτή το ΜέΡΑ25 επανέρχεται με στόχο την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση στις προσεχείς εκλογές. Ενδιαφέρον έχει και το αν ο Ανδρέας Λοβέρδος λάβει ένα ποσοστό τέτοιο που θα του επιτρέψει να είναι υποψήφιος και στις εθνικές εκλογές.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ: ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟΧΗΣ ΤΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΙ; Πως το πολιτικό σύστημα δεν στέκεται καλά στα πόδια του, αφού απογοητεύει τους πολίτες σε τέτοιο βαθμό που δεν βλέπουν λύση στις εκλογικές διαδικασίες και συνεπώς απομακρύνονται από την πολιτική. Από τα μεγαλύτερα προβλήματα της επόμενης μέρας των εκλογών.