Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εντός του Σαββατοκύριακου επαναφέρει τον προβληματισμό για ρευστοποίηση του πολιτικού συστήματος και για ίδρυση νέων πολιτικών σχημάτων.
Η συνεχώς αυξανόμενη αποχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και η χαλαρή ψήφος που παραδοσιακά επικρατεί στις ευρωεκλογές (διεξάγονται αρχές του προσεχούς Ιουνίου), σε συνδυασμό ότι θα απομένουν τρία ολόκληρα χρόνια ως τις εθνικές εκλογές (και συνεπώς δεν θα υπάρχει σοβαρό διακύβευμα) ανοίγουν σε πολλούς την όρεξη για την ίδρυση νέου κόμματος. Πολύ περισσότερο που οι ευρωεκλογές διεξάγονται με αναλογικό εκλογικό σύστημα και συνεπώς αρκεί ένα 3% για να βγάλει ένα κόμμα ευρωβουλευτή και (στην περίπτωση που είναι νέο) να λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, να συμμετάσχει σε (τυχόν) διεξαγωγή ντιμπέιτ κοκ.
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε ρευστοποίηση το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ενώ ερώτημα αποτελεί αν η ρευστοποίηση αυτή συμπαρασύρει και άλλους πολιτικούς χώρους ή όχι.
ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΟΜΜΑ Η "ΟΜΠΡΕΛΑ"; Προφανώς. Αν και αρχικά, μετά την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκροτήσει 'ένα "Φόρουμ Διαλόγου" της Αριστεράς εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκροτήσει κόμμα που θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Αν είναι μόνη της, χωρίς την αποχώρηση της τάσης Αχτσιόγλου, εοικεφαλής του κόμματος δεν μπορεί παρά να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ; Εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου ο Πέτρος Κόκκαλης. "Πράσινο" κόμμα, με τη συμμετοχή κυρίως τεχνοκρατών και με τον ίδιο επικεφαλής. Δεν πρέπει, μάλιστα, να είναι καθόλου τυχαίο πως οι Ευρωπαίοι Πράσινοι δεν έδωσαν την άδεια να τους εκπροσωπήσουν εκ νέου στη χώρα μας οι "Οικολόγοι Πράσινοι".
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ; Στο παρασκήνιο γίνονται σοβαρές προσπάθειες. Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη και της σκληρής ηγετικής ομάδας που τον ανέδειξε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολο, καθώς μια οπμάδα στελεχών υπό την Έφη Αχτσιόγλου έχει ως επιλογή την παραμονή στο κόμμα και την αμφισβήτηση Κασσελάκη μετά από τυχόν ανεπιτυχές αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, πλην όμως η διάσπαση (και κυρίως ο τρόπος που αυτή θα γίνει) θα δημιουργήσει δυναμικές προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ; Φαβορί για τους περισσότερους είναι ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης- εφόσον βεβαίως το θελήσουν και οι ίδιοι, πλην όμως υπάρχουν και άλλα ονόματα.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ; Αν και τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος, ίσως και η Άννα Διαμαντοπούλου θα το ήθελαν, με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ κάτι τέτοιο, αν επιχειρηθεί, θεωρείται ότι δεν έχει καμία τύχη.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ; Όχι. Ιδίως αν είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει πρωταγωνιστή σε ανασύνθεση του χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστή το ίδιο. Αν, βεβαίως, έχει ένα 15-17% είναι σαφές πως γκρίνια θα υπάρχει στο εσωτερικό του, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο απόλυτα κυρίαρχος, τουλάχιστον ως τις επόμενες εκλογές.
ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; Κοινή είναι η πεποίθηση πως θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί στις ευρωεκλογές να φτάσει ως τη διεκδίκηση και αυτής ακόμα της τρίτης θέσης! Δεν θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί τόσο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και να αποκτήσει εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο το ΜέΡΑ25.
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ "ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΤΟΝ ΤΡΩΕΙ Ο ΛΥΚΟΣ"; Η ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ επιβεβαιώθηκε δεκαετίες τώρα σχεδόν όλες τις φορές. Μπορεί να επιβεβαιωθεί και τώρα; Δύσκολο, αλλά δεν αποκλείεται!
ΥΓ: Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και στην ακροδεξιά-πλην όμως οι διεργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα...