Πέραν του τι προσδοκά η Αθήνα από την επίσκεψη Ερντογάν έχει μεγάλο ενδιαφέρον και το τι προσδοκά η Τουρκία, σύμφωνα τουλάχιστον με το κλίμα που δημιουργήθηκε στη γειτονική μας χώρα.
Αναδημοσιεύουμε από το K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική βάση, ενώ κάθε Τετάρτη απόγευμα έχει ειδική -επιπρόσθετη- έκδοση με θέματα από την Τουρκία. Έκδοση που επιμελούνται οι δημοσιογράφοι Ευάγγελος Αρεταίος και Μαρία Ζαχαράκη. Γράφουν, λοιπόν, μεταξύ άλλων:
Οι εμφατικές αναφορές του Τούρκου προέδρου για την επίσκεψή του στην Αθήνα δείχνουν τη μεγάλη σημασία που της αποδίδει στη σημερινή συγκυρία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα-κλειδί αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν, ο οποίος λόγω Μεσανατολικού αναδιπλώθηκε σε πρότερες αντιδυτικές θέσεις. «Ελπίζω να ξεκινήσει μια νέα εποχή με την Ελλάδα, αλλά και με τη Δύση» είπε. Έχει ανάγκη τις καλές επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη με τη Δύση και ειδικά με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα εξοπλιστικά, που είναι το πιο επείγον, στέλνει μήνυμα υποχωρητικότητας στην Ελλάδα για να τα ακούσουν στις ΗΠΑ.
Η ατζέντα: Η συνάντηση κορυφής από τουρκικής πλευράς θα επικεντρωθεί στο εμπόριο, στον τουρισμό, στη μετανάστευση, στην ενέργεια και τις μεταφορές. Ειδικότερα για το μεταναστευτικό προβλέπονται:
- Μια συμφωνία, που θα επεκτείνεται πέραν του Έβρου και στη θάλασσα.
- Ένα σύστημα «βίζα στην πόρτα», που θα επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ευκολότερα τα κοντινά ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
- Η αναβάθμιση των συνοριακών διαβάσεων συμπεριλαμβανομένης μιας δεύτερης γέφυρας στον Έβρο για να βελτιωθεί η διαδρομή Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης.
Τέλος, θα συζητηθούν πρωτοβουλίες για την επέκταση των ηλεκτρικών συνδέσεων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Το απρόβλεπτο: «Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία για τη Γάζα στον ΟΗΕ και ο πρόεδρος Ερντογάν έχει πει: "Θα πείσουμε τις χώρες που απείχαν". Περιμένουμε από τον πρόεδρο Ερντογάν να ασχοληθεί και με το θέμα της Γάζας στην Αθήνα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού ΑΧαμπέρ.
Όχι ακανθώδη θέματα: Πραγματιστές Τούρκοι αξιωματούχοι βλέπουν τη συνάντηση ως προετοιμασία για τη δύσκολη ατζέντα. «Έχουμε ένα παράθυρο 2-3 ετών για να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. «Δεν βιαζόμαστε να συζητήσουμε ακανθώδη θέματα. Η επιρροή των σκληροπυρηνικών εξακολουθεί να περιορίζει το περιθώριο ελιγμών των δύο ηγετών, ιδιαίτερα σε παραχωρήσεις σε εθνικά ζητήματα».