Η "χαλαρή ψήφος" των ευρωεκλογών και το γεγονός ότι δεν είναι πλησίον εθνικές κάλπες προκειμένου να διακυβευτεί η πολιτική σταθερότητα, προϊδεάζουν για ένα απρόβλεπτο -από κάθε άποψη- αποτέλεσμα στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.
Η κυβέρνηση δείχνει να ανησυχεί και επιχειρεί να κατεβάσει τις προσδοκίες, αλλά και τον πήχη, για το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ!
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που πολλές φορές λειτουργεί ως "λαγός" του Μαξίμου (ή διαμορφώνει πρώτος την ατζέντα), με συνέντευξή του στα "Παραπολιτικά", υποστήριξε πως "αν η ΝΔ πάρει πάνω από το 30% και το δεύτερο κόμμα κάτω από το 20% δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα"!
Και αυτό, παρά την απόφαση του Μαξίμου να καθιερώσει την επιστολική ψήφο, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει τη μερίδα του λέοντος (σαφώς περισσότερο από το ποσοστό που θα λάβει στη χώρα), αλλά και παρά τις τροποποιήσεις που ετοιμάζονται στον εκλογικό νόμο ώστε να ενισχύουν το πρώτο κόμμα σε βάρος των μικρότερων, προκειμένου να αποθαρρυνθεί η υπερψήφισή τους από τους πολίτες!
Το πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως από τη στιγμή που δεν έχει αντίπαλα κόμματα να τον απειλούν ευθέως, πολύ δύσκολα θα βρει διακύβευμα και πολιτικό δίλημμα για να πιέσει τους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν τη ΝΔ και όχι να της αποστείλουν πολιτικό μήνυμα ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα ή απέχοντας από την κάλπη.
Παρά την προσπάθεια, ωστόσο, να χαμηλώσει ο πήχης του ποσοστού της ΝΔ, είναι φανερό πως οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από 30% και κυρίως αν είναι πλησιέστερα στο 30%, θα δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στο Μαξίμου. Ακόμα και στην περίπτωση που το δεύτερο κόμμα, είτε όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι το ΠΑΣΟΚ είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάτω από 20%. Αν το δεύτερο κόμμα, μάλιστα, έχει λίγο πάνω από το 15% και η ΝΔ κοντά στο 30%, είναι σαφές πως ανοίγει θέμα συνολικότερης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, γεγονός που εμπεριέχει και την κυβέρνηση.
Ούτως ή άλλως, όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, οι κάλπες των ευρωεκλογών είναι ...γκαστρωμένες!