Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το Μαξίμου και τα γραφεία των μεσαίων κομμάτων της χώρας, το -σοβαρότατο- ενδεχόμενο να συμμετάσχει στις ευρωκάλπες του Ιουνίου ο χαμηλότερος αριθμός ψηφοφόρων καθ΄ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης.
Αρμόδιες πηγές στην κυβέρνηση μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, θεωρούν ότι ο αριθμός των πολιτών που δεν θα προσέλθει στην κάλπη σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 θα είναι το λιγότερο 800.000!!
Στις ευρωεκλογές του 2019 ψήφισαν 5.920.353 ψηφοφόροι ή το 58,69% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.
Το 2019, ωστόσο, μαζί με τις ευρωεκλογές, οι πολίτες ψήφιζαν καθώς ίσχυε ο νόμος Ραγκούση και για εθνικές και για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, γεγονός που ενίσχυσε κατά πολύ τη συμμετοχή τη συγκεκριμένη Κυριακή. Επιπλέον οι ευρωκάλπες του 2019 αποτελούσαν και πρόκριμα ενόψει των εθνικών εκλογών που θα ακολουθούσαν (και τις οποίες ο τότε πρωθυπουργός τις επίσπευσε λόγω της ήττας του στις ευρωεκλογές), κάτι που δεν ισχύει σήμερα καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπροστά της ακόμα τρία χρόνια και μάλιστα "καθαρά", χωρίς ενδιάμεσες εκλογικές αναμετρήσεις.
Το πώς θα καταμεριστεί το ποσοστό της αποχής και αν θα είναι αναλογικό για τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα ή εάν θα πλήξει περισσότερο ένα (το κυβερνών) ή κάποια εξ αυτών ουδείς γνωρίζει στην παρούσα φάση.
Γι΄ αυτό και τρομάζει, κυρίως το Μαξίμου, που επιχειρεί να αποτρέψει μια ψήφο χαλαρή, ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ άγνωστο "Χ" αποτελούν και οι συσπειρώσεις κομμάτων, με πρώτους τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση διαθέτουν ήδη πολύ υψηλά ποσοστά συσπείρωσης.
Σε αυτό το κλίμα ενδέχεται να διαψευστούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και οι δημοσκοπήσεις, δημοσκοπήσεις που ουσιαστικά θα αρχίσουν να μετρούν με περισσότερη σιγουριά μετά την Κυριακή τη Θωμά.