Ευρωεκλογές σαν ...φοιτητικές: Όλοι θα είναι ...νικητές!

Ευρωεκλογές σαν ...φοιτητικές: Όλοι θα είναι ...νικητές!
Τετάρτη, 01/05/2024 - 04:43

Γιατί έχει δίκιο στην πρόβλεψή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόβλεψη είναι του Αλέξη Τσίπρα- και μάλλον έχει δίκιο: Αυτές οι ευρωεκλογές μπορεί να είναι σαν τις φοιτητικές, καθώς όλα τα κόμματα θα μπορέσουν (ή θα επιχειρήσουν) να πείσουν ότι είναι οι νικητές!

Η ΝΔ έθεσε ως στόχο το 33% αφού τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν πως μπορεί και να το ξεπεράσει. Συνεπώς ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να υποστηρίξει πως το ποσοστό αυτό είχε και στις ευρωεκλογές του 2019 και λίγους μήνες μετά κέρδισε καθαρά τον ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός βεβαίως ταυτόχρονα δηλώνει πως οι ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών οπότε και θα πρέπει η σύγκριση να γίνει με το 41% του Ιουνίου. Το πραγματικά ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι σε πόσες ψήφους θα αντιστοιχεί το τυχόν 33% που εκτιμά η ΝΔ ότι θα λάβει στις ευρωκάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον φτάσει στο 15% και πολύ περισσότερο εάν το ξεπεράσει θα πανηγυρίσει, καθώς σε κάθε περίπτωση το ποσοστό αυτό θα του δώσει και τη δεύτερη θέση και θα τον αναδείξει νικητή στην άτυπη αναμέτρηση για τη δεύτερη θέση με το ΠΑΣΟΚ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε πρώτη ανάγνωση θα σταθεροποιήσει τον Στέφανο Κασσελάκη, έστω και αν είναι κάτω από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, σε πολύ μεγάλο βαθμό όμως το κλίμα θα εξαρτηθεί και από τη διαφορά που θα υπάρχει από τη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι φανερό πως με την τρίτη θέση θα έχει εσωτερικά προβλήματα, ιδίως εάν το ποσοστό του είναι κάτω από το 13%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως ήδη δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ σε κάθε περίπτωση θα είναι από την όχθη των νικητών, καθώς θα έχει ανεβάσει κατά πολύ τα ποσοστά του σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, οπότε είχε λάβει 7,72%.

Σαφώς ανεβασμένα θα είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ (5,35% στις ευρωκάλπες του 2019), της Ελληνικής Λύσης (4,18% το 2019), αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας (1,61%). Ευρωβουλευτή αναμένεται να εκλέξει με την πρώτη η Νίκη, ενώ από τα νέα κόμματα τις περισσότερες πιθανότητες έχει η Νέα Αριστερά η οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα καθιερωθεί στην πολιτική ζωή της χώρας.

Δεν θα θυμίζουν λοιπόν οι ευρωεκλογές φοιτητικές εκλογές; Φοιτητικές εκλογές, μάλιστα, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 22 Μαΐου!