Όλο και πιο δεξιά- Η Μελόνι δείχνει το δρόμο σε ...Σολτς και Μακρόν

Όλο και πιο δεξιά- Η Μελόνι δείχνει το δρόμο σε ...Σολτς και Μακρόν
Τρίτη, 15/10/2024 - 06:44

Παρόλο που έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αυτή η στρατηγική νομιμοποιεί και, άρα, ενισχύει την ακροδεξιά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι το μόνο που δοκιμάζουν για να επιβιώσουν πολιτικά. Προσπαθούν δηλαδή να μοιάσουν στο θηρίο που, τελικά, τις κατασπαράσσει.

Πριν από έναν περίπου χρόνο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ήρθε σε συμβιβασμό με την ακροδεξιά της Μ. Λεπέν προκειμένου να προωθήσει ένα σκληρό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, πολλά άρθρα του οποίου κρίθηκαν, στη συνέχεια, αντισυνταγματικά από τη Δικαιοσύνη. Επειδή η γαλλική ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο, η γαλλική κυβέρνηση προωθεί νέο νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, παράταση της κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά και αυστηροποίηση των νομιμοποιήσεων.

Έτσι, το Παρίσι ακολουθεί το Βερολίνο που κατήργησε μονομερώς τη συνθήκη Σένγκεν επιβάλλοντας ελέγχους στα σύνορά του και δεν έχει καμία διαφορά ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι κεντρώος-φιλελεύθερος και ο Γερμανός καγκελάριος σοσιαλδημοκράτης. Αλλωστε, το δρόμο τους δείχνει η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι που έκανε συμφωνία με την Αλβανία για λειτουργία καταυλισμών στους οποίους θα στέλνονται μετανάστες από την Ιταλία. Ήδη ευρωπαϊκά ΜΜΕ καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες που παραβιάζουν βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου χωρίς η Κομισιόν να δίνει οποιαδήποτε σημασία.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα ευρωπαϊκά κόμματα εξουσίας υιοθετούν την ατζέντα της ακροδεξιάς για να ανακόψουν διαρροές προς τα δεξιά. Παρόλο που έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αυτή η στρατηγική νομιμοποιεί και, άρα, ενισχύει την ακροδεξιά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι το μόνο που δοκιμάζουν για να επιβιώσουν πολιτικά. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να μοιάσουν στο θηρίο που, τελικά, τις κατασπαράσσει.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σ αυτό το σημείο. Η δεξιά πτέρυγα του Μεγάρου Μαξίμου (Βορίδης, Μαρινάκης, Μυλωνάκης) έχει πάρει το πάνω χέρι και γι αυτό η κυβέρνηση απομακρύνεται από το κέντρο, στο οποίο είχε επενδύσει πολιτικά ο Κ. Μητσοτάκης την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του. Τώρα έσπασε και το ταμπού της ενασχόλησης με τη Φωνή Λογικής, που έχει ενταχθεί στην ευρωομάδα Όρμπαν, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε μέτωπο με την Α. Λατινοπούλου, αναγορεύοντάς την σε πολιτικό αντίπαλο του πρωθυπουργού.

Τι απ΄ όλα αυτά καταλαβαίνουν στον προοδευτικό χώρο; Μάλλον είναι τόσο απασχολημένοι οι πρωταγωνιστές με τα εσωκομματικά τους που αφήνουν το παιχνίδι στα δεξιά να εξελίσσεται απρόσκοπτα.