Δυσάρεστα νέα φέρνει ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, που βλέπει ακόμη χειρότερες μέρες με τους λογαριασμούς ρεύματος. Μια ακρίβεια που έρχεται να σαρώσει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023.
«Το παλιρροιακό κύμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα χτυπήσει με σφοδρότητα στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023 και ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι ο ίδιος: Πολλοί θα πνιγούν», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση.
Η ανάλυση του Javier Blas, στο Bloomberg, περιγράφει τις διαφορές ανάμεσα στην πετρελαϊκή κρίση και την ενεργειακή κρίση.
«Η πετρελαϊκή κρίση είναι σαν ένα μεγάλο κύμα που σκάει στην παραλία: Ο αντίκτυπος είναι άμεσος και δραματικός καθώς η κορυφή του κύματος βυθίζεται στην ακτή.
Μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα άλλο είδος: Μοιάζει με μια ανερχόμενη παλίρροια, είναι αργή αλλά αδυσώπητη και στη συνέχεια, σε πιάνει απροετοίμαστο και σε κλονίζει συθέμελα. Η διαφορά εξηγεί και το γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές επικεντρώνονται στο πετρέλαιο και τείνουν να αγνοούν την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, επειδή έρχεται άλλη μια μεγάλη δυσκολία σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όχι σε αντίθεση με αυτήν που πέρασε η Ευρώπη στα τέλη του περασμένου έτους».
Όπως συνεχίζει η ανάλυση του Bloomberg: «Έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός πως τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για τα τέλη του 2022 και, ειδικά, για το 2023 έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυξήσεις των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί περίπου κατά 40% τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο και ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου για λίγες μέρες. Από τότε, οι καθημερινές τιμές έχουν υποχωρήσει. Η πτώση είναι παραπλανητική. Στην ηλεκτρική ενέργεια, αυτό που έχει σημασία είναι οι αθροιστικοί μέσοι όροι. Και οι μηνιαίοι μέσοι όροι δίνουν μια ανησυχητική εικόνα».
Όπως εξηγεί το Bloomberg, o πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ανέβασε τις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα, είναι ο κύριος μοχλός αυτής της κρίσης, η οποία όμως επιδεινώνεται επίσης από τη χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια, μήνες μπροστά, στη χονδρική αγορά για να καθορίσουν το κόστος για τους πελάτες τους. Και έτσι, οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών στο προθεσμιακό συμβόλαιο αποτελούν ουσιαστικά σημαντικές αυξήσεις λιανικής για το επόμενο έτος.
Το πρόβλημα τώρα όμως είναι ότι οι αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος και όχι μόνο, θα έρθουν να προστεθούν στην ήδη εκτεταμένη δυσφορία για το κόστος ζωής, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Οι προθεσμιακές τιμές το 2019 κυμαίνονταν γύρω στα 50 ευρώ. Οι γαλλικές προθεσμιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αριθμός ρεκόρ. Τον Ιανουάριο το ίδιο συμβόλαιο διαπραγματευόταν κάτω από 130 ευρώ η μεγαβατώρα.
«Ο αντίκτυπος αυτών των αυξήσεων δεν θα είναι εμφανής στις τιμές λιανικής παρά μόνο αργότερα αυτό το έτος. Το παλιρροιακό κύμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα χτυπήσει με σφοδρότητα στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι ο ίδιος: Πολλοί θα πνιγούν», καταλήγει το ρεπορτάζ του Bloomberg.
Για άλλη μια φορά, οι αυξήσεις μπορεί να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο, μέσω επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι οι αυξήσεις των λογαριασμών κοινής ωφέλειας θα έρθουν πάνω στην εκτεταμένη αγωνία για το κόστος ζωής, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αυτό σημαίνει περισσότερα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας