Πρόσφατα υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, να επισημαίνει πως σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την ανάπτυξη αυτής της πηγής ενέργειας.Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Έχουν γίνει στο παρελθόν γεωτρήσεις, επομένως υπάρχουν κάποια δεδομένα. Ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες με σκοπό την οριοθέτηση των περιοχών όπου μπορεί να αξιοποιηθεί η γεωθερμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές οι περιοχές βρίσκονται από την Ανατολική Μακεδονία έως τη Θράκη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή νότια της Χίου, αλλά και σε ένα τμήμα στην περιοχή του δέλτα του Νέστου, όπου έχουν γίνει και στο παρελθόν γεωτρήσεις. Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει στην επιλογή στρατηγικού εταίρου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία σε τέσσερις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο – Κίμωλο – Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων.
Όπως αναφέρει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα «μολονότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, η ελλιπής ενημέρωση και οι τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή και ανάπτυξη των σχετικών δικτύων τηλεθέρμανσης θέτουν τις βασικότερες προκλήσεις για την περίπτωση της γεωθερμίας σε διάφορες περιοχές της επικράτειας που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση».
Να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν εκ νέου οι γεωτρητικές εργασίες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο βόρειο τμήμα του γεωθερμικού πεδίου Σιδηροκάστρου Σερρών με την κατασκευή της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης μεγάλης διαμέτρου. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου οι γεωτρητικές εργασίες είχαν ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2021 με την κατασκευή της πρώτης γεώτρησης και ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στα τέλη Οκτωβρίου 2021.