Να σημειωθεί πως το όφελος για τους καταναλωτές από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μόνο το 2022 θα ανέλθει σε 138 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως εκτός από τα υπερπλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ και το πλεόνασμα του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού των ΥΚΩ θα χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών.
Εντός του Ιουνίου, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην προβλεπόμενη γνωμοδότηση στη βάση επικαιροποιημένης εισήγησης της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες ρυθμίσεις του άρθρου 38 του ν. 4936/2022 για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τον ειδικό διαχειριστικό λογαριασμό ΥΚΩ αναφέρουν πηγές της ΡΑΕ στο iEnergeia.gr.
Η ΡΑΕ έχει την αρμοδιότητα παρακολούθησης του λογαριασμού και γνωμοδότησης προς το ΥΠΕΝ στη βάση εισηγήσεων της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για το οικονομικό αποτέλεσμα του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού ΥΚΩ. «Σε περίπτωση ελλείμματος ή πλεονάσματος του ετήσιου οικονομικού αποτελέσματος του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ, οι μοναδιαίες χρεώσεις του ανταλλάγματος ΥΚΩ αναπροσαρμόζονται τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο κάθε έτους, μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία εκδίδεται λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του αρμόδιου διαχειριστή, τυχόν σωρευτικά ελλείμματα, την ανάγκη τήρησης ενός αποθέματος ασφαλείας και τυχόν κάλυψη του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό», αναφέρουν πηγές της ΡΑΕ.
Να σημειωθεί πως το νομικό πλαίσιο για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) καθορίζεται στο άρθρο 55 του ν. 4001/2011 καθώς και το άρθρο 36 του ν. 4067/2012. Συνοπτικά, στον ειδικό διαχειριστικό λογαριασμό ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) χρεώνονται ως εκροές τα ανταλλάγματα που παρέχονται στους υπόχρεους παροχής ΥΚΩ και πιστώνονται ως εισροές κυρίως τα έσοδα από τις χρεώσεις που επιβάλλονται στους καταναλωτές σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4067/2012. Αρμόδιος διαχειριστής είναι η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Σύμφωνα με πηγές της ΡΑΕ «διαχρονικά ο ειδικός διαχειριστικός λογαριασμός ΥΚΩ ήταν ελλειμματικός και ο κρατικός προϋπολογισμός έχει καλύψει κοντά στα 870 εκ. €. Στην τελευταία γνωμοδότησή της (11/22.12.2021) η ΡΑΕ εισηγήθηκε προς το ΥΠΕΝ τη διατήρηση σταθερών των μοναδιαίων χρεώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 1α του άρθρου 36 του ν. 4067/2012 παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι εκτιμήσεις έδειχναν πλεονασματικό αποτέλεσμα του ΕΛΥΚΩ, σταθμίζοντας την ευαισθησία των καταναλωτών ως προς τις διακυμάνσεις των χρεώσεων ΥΚΩ, το διαχρονικά ελλειμματικό οικονομικό αποτέλεσμα του ΕΛΥΚΩ από την ημερομηνία ανάληψης διαχείρισής του από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., την ανάγκη τήρησης αποθέματος ασφαλείας, τις πολλαπλές παραμέτρους που επηρεάζουν το οικονομικό αποτέλεσμα του ΕΛΥΚΩ καθώς και την υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις εκτιμήσεις των παραμέτρων αυτών και τις εξελίξεις που θα επηρεάσουν τις εισροές και τις εκροές του ΕΛΥΚΩ κατά το έτος 2022».