Τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που καλούνται με τον νέο μηχανισμό πάρουν το τεράστιο ρίσκο της τιμολόγησης με πρόβλεψη δύο μηνών επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.
Την ίδια ώρα εκτιμούν ότι με το μηχανισμό που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή δεν θα ωφεληθούν ούτε οι καταναλωτές διότι το risk premium είναι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατο να μην μεταφερθεί στις τελικές τιμές.
Εκτινάσσονται τα ληξιπρόθεσμα
Εξίσου μεγάλη είναι και η ανησυχία για τα ληξιπρόθεσμα, τα οποία, όπως εκτιμάται ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και συνεχίζουν να αυξάνονται με ασύλληπτους ρυθμούς.
Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα που παρέχεται στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι ακόμη και κάθε μήνα θα αυξήσει κατακόρυφα τα ληξιπρόθεσμα και θα δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο, η ανάπτυξη του οποίου έχει παγώσει από τις αρχές του έτους.
Ορατό το ενδεχόμενο βελτιωτικών παρεμβάσεων
Πάντως το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέβαλλε για 15 ημέρες την υποχρέωση των εταιρειών να αναρτήσουν (την περασμένη Κυριακή 10 Ιουλίου) τις τιμές που θα τιμολογήσουν τον Αύγουστο μέχρι να φανεί αν θα επαναλειτουργήσει ο Nord Stream μετά τη διακοπή για συντήρηση, δημιουργεί την προσδοκία βελτιωτικών παρεμβάσεων στον μηχανισμό.
Το ενδεχόμενο παρεμβάσεων έγκειται στον χρόνο ανακοίνωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τους προμηθευτές.
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οι προμηθευτές θα έπρεπε να ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Αυγούστου (πρώτου μήνα εφαρμογής του νέου μηχανισμού) έως τις 10 Ιουλίου και τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου έως το τέλος του ίδιου μήνα.
Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει ότι «οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας».
Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με επιστολή του προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου ορίζοντας ως χρόνο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο την 25η Ιουλίου.
Πιθανές οι αλλαγές στον χρόνο τιμολόγησης
Στην επιστολή του κ. Σκρέκα δεν διευκρινιζόταν εάν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στο νόμο. Ωστόσο οι αντιδράσεις από την αγορά φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις και πλέον θεωρείται «εξαιρετικά πιθανό αλλά και λογικό» όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το Μ-2 να μετατραπεί σε Μ-1.
Δηλαδή αντί να ζητείται από τους προμηθευτές να προβλέψουν την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και να καθορίσουν τιμολόγια ηλεκτρισμού δυο μήνες πριν από τον μήνα εφαρμογής να μειωθεί ο χρόνος στον ένα μήνα.
Τεράστιο ρίσκο η τιμολόγηση με πρόβλεψη δύο μηνών
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η τιμολόγηση με πρόβλεψη δύο μηνών, υπό τις παρούσες συνθήκες ενέχει τεράστιο ρίσκο. Προϋποθέτει ότι ο πάροχος θα κάνει hedging για το σύνολο του χαρτοφυλακίου του, δεσμεύοντας ποσά που ενδεχομένως δεν διαθέτει ή απομειώνουν σημαντικά τη ρευστότητά του.
Διαφορετικά θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος το ρίσκο της πρόβλεψης σε μία αγορά με πολύ υψηλή μεταβλητότητα, που επηρεάζεται έντονα από εξωγενή και απρόβλεπτα γεγονότα. Είναι ενδεικτικό ότι οι αναλυτές αδυνατούν να κάνουν προβλέψεις και όταν επιβεβαιώνονται αυτό γίνεται μόνο από τύχη.
Με άλλα λόγια, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες καλούμαστε να παίξουμε με 50% πιθανότητες για σημαντικά κέρδη και 50% οικονομική καταστροφή σε λιγότερο από ένα μήνα. Όμως αυτό δεν είναι επιχειρηματικό ρίσκο που μπορεί να αναληφθεί από καμία εταιρεία.