H εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η αβεβαιότητα για το αν θα επαναλειτουργήσει ο Nord Stream από τις 22 Ιουλίου προκαλεί τρόμο όχι μόνο σε ό,τι αφορά την επάρκεια αλλά και τις επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό.
Το δημοσιονομικό κόστος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου προβληματίζει την κυβέρνηση που βλέπει να διογκώνεται παράλληλα με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πέραν της ενεργειακής επάρκειας και των μέτρων που αποφασίστηκαν, κεντρικό θέμα αποτέλεσε και το δημοσιονομικό κόστος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι από τον προϋπολογισμό θα πρέπει να δοθούν περί το 1,5-1,7 δισ. ευρώ ως ενίσχυση στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έναντι 850 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικώς για την ίδια χρονική περίοδο. Η αύξηση της πρόβλεψης για το δημοσιονομικό κόστος, οφείλεται στην τελευταία μεγάλη άνοδο των τιμών του ρεύματος και του αερίου. Ας σημειωθεί δε ότι στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια που συγκεντρώνει το ΤΕΜ από την αγορά ενέργειας και βέβαια οι εκτιμήσεις έχουν γίνει με βάση τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.
Για σήμερα η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 341,17 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας αύξηση 25,8% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα κυρίως λόγω των εξαγωγών, που έφθασαν στο 16,3% του χθεσινού όγκου συναλλαγών. Στο φυσικό αέριο, η τιμή TTF στο συμβόλαιο Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 174,500 ευρώ/MWh (-3,327%).
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το ύψος των επιδότησης που θα καταβληθεί τον Ιούλιο θα φθάσει στα 722 εκατ. ευρώ, με βάση τη μέση τιμή ηλεκτρισμού χονδρικής του Ιουνίου, που ήταν τα 249,87 ευρώ/MWh. Όμως με την αύξηση που παρουσιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές χονδρική του ρεύματος- καθώς τις περισσότερες ημέρες του Ιουλίου κινείται πολύ πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, το μηνιαίο κόστος της επιδότησης υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.
Και όλα αυτά την ώρα που όλοι προειδοποιούν για έναν βαρύ χειμώνα ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι θα γίνει με το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στις «φωνές» που προειδοποιούν για έναν δύσκολο, ενεργειακά, χειμώνα, ήρθε να προστεθεί χθες και ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Shell, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» ενεργειακό χειμώνα. Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, μιλώντας στην Οξφόρδη, επανέλαβε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτόξευση των τιμών. Όπως επισήμανε, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» χειμώνα εν όψει του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση δελτίου καυσίμων. Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη. Όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας» δήλωσε ο CEO της Shell όπως μετέδωσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την κατανάλωση ενέργειας, συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτό και το σενάριο της έκδοσης δελτίου για την κατανάλωση ενέργειας.