Η νέα πλωτή δεξαμενή θα αυξήσει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας κατά 145.000 κυβικά μέτρα γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια.
«Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την επάρκεια σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που έχουμε διακοπές στις ροές» δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την επίσκεψή του στον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα όπου επιθεώρησε τη νέα πλωτή δεξαμενή (FSU). Η νέα πλωτή μονάδα αυξάνει την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας σε περισσότερα από 360.000 κυβικά μέτρα ΥΦΑ (έναντι 225.000 κ.μ. που είναι η χωρητικότητα των υφιστάμενων τριών δεξαμενών στη Ρεβυθούσα).
Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει τη χωρητικότητα αλλά και την ευελιξία της εγκατάστασης ως προς την υποδοχή διαθέσιμων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Σε χρόνο ρεκόρ η πλωτή δεξαμενή
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας «η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για να θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι στο δυσμενές σενάριο να έχουμε διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα. Η νέα πλωτή δεξαμενή εδώ στη Ρεβυθούσα που δίνει τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε σχεδόν την αποθηκευτική ικανότητα και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την εγκατάσταση επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε φυσικό αέριο σε περίπτωση που έχουμε διακοπές στις ροές. Αυτό έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Η νέα δεξαμενή είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τέλος Αυγούστου.
Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε τη χώρα μας σε παροχή φυσικού αερίου, όπου ένα μεγάλο ποσοστό αυτού χρησιμοποιείται βεβαίως για την ηλεκτροπαραγωγή και έτσι να θωρακίσουμε ενεργειακά τη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα.»
Εκτίναξη των εισαγωγών LNG
Υπενθυμίζεται ότι με την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου, οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα σημείωσαν αύξηση 43% σε σύγκριση με πέρσι, ξεπερνώντας τις 15 TWh. Για τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί άλλα 6 φορτία, με απόδοση 4 TWh.
Στη σημασία των υποσομών στη Ρεβυθούσα είχε μάλιστα αναφερεθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist. Όπως είχε πει η αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας σε συνδυασμό με το υπό κατασκευή FSRU στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει την ικανότητα της χώρας σε αεριοποίηση αερίου στα 15 bcm ετησίως, γεγονός που επιτρέπει τόσο την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας όσο και την προώθηση ποσοτήτων προς τις γειτονικές αγορές.
Άλλωστε, ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, οι εξαγωγές αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία φτάνουν να καλύπτουν το 80% της ημερήσιας κατανάλωσης της γειτονικής χώρας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προοπτική της Ελλάδας να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας στην περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα έργα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τόσο από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας όσο και από την γεωπολιτική άποψη. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχουν την παράμετρο διακοπής των ροών φυσικού αερίου ή της διατήρησης συνθηκών αστάθειας στις ροές.
Η Ρεβυθούσα, κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου
Σημειώνεται ότι ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα κατά το α’ εξάμηνο του 2022, καλύπτοντας το 44,5% του συνόλου των εισαγωγών. Ειδικότερα, με βάση, δε, τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, για το πρώτο εξάμηνο, αυξητική τάση καταγράφεται στη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ με τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) να γίνεται η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας κατά το συγκεκριμένο διάστημα και το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) να συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ.
Αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο του 2022
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος 2022, η συνολική ζήτηση (εγχώρια κατανάλωση & εξαγωγές) φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 3,84%, φτάνοντας στις 38,91 Τεραβατώρες (TWh) έναντι 37,47 TWh κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μείωση σε ποσοστό 10,33% σημειώθηκε στην εγχώρια κατανάλωση από 33,80 Τεραβατώρες (TWh) στις 30,31 TWh ενώ αξιοσημείωτη ήταν αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου κατά 134,33%, από 3,67 Τεραβατώρες (TWh) σε 8,60 TWh. Το 22,10% της συνολικής ζήτησης για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αφορούσε σε εξαγωγές φυσικού αερίου, κυρίως προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο, ενώ μικρές ποσότητες φυσικού αερίου εξήχθησαν και προς την Ιταλία μέσω της Νέας Μεσημβρίας και του αγωγού TAP.
Αντίστοιχα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 38,92 TWh, καταγράφοντας αύξηση 3,65% σε σύγκριση με τις 37,55 TWh το α’ εξάμηνο του 2021. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν στη χώρα από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που κάλυψε ποσοστό 44,50% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021. Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 16,61 TWh LNG από 39 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι περίπου 10,76 TWh από 15 δεξαμενόπλοια από 4 χώρες στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η αύξηση αφορά κυρίως σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία άγγιξαν τις 9,79 TWh, έναντι 4,09 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 58,94%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία (2,47 TWh), ενώ ακολουθούν η Αίγυπτος (2 TWh), η Νιγηρία (1,20 TWh) και το Ομάν (1,03 TWh), με την Ινδονησία (0,11 TWh) να βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Ως προς τη συμβολή των υπολοίπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου κάλυψε ποσοστό 34,25% των εισαγωγών (13,33 TWh), ενώ ακολούθησε το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, μέσω του αγωγού TAP, κάλυψε το 19,19% των εισαγωγών (7,47 TWh). Τέλος, οι Κήποι Έβρου κάλυψαν 2,03% των εισαγωγών (0,79 TWh).