Χθες, η Ιταλία είχε την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη και ακολουθούσαν Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία. Το βασικό ερώτημα είναι εάν θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου βιομηχανίες στη χώρα μας. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και γίνονται εντατικοί υπολογισμοί. Παράλληλα, αυξημένα είναι τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, που αναμένονται να φτάσουν στη χώρα μας και για τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, υπολογίζονται σε δέκα, όταν συνολικά τον Αύγουστο έχουν υπολογιστεί οκτώ.
Ο προβληματισμός πάντως παραμένει στην ελληνική βιομηχανία, σε σχέση με το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 15%. Ο κ. Αντώνης Κοντολέων πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας τόνιζε τον περασμένο μήνα πως «εάν λάβουμε υπόψη μας την υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής μας έως και 40% από το φ.α, τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φ.α.» Την αγωνία του εξέφραζε και ο ΣΕΒ.
«Η επιπλέον επιβολή ενός στόχου μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της βιομηχανίας, δεδομένου ότι οι δυνατότητες μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι πολύ περιορισμένες, ιδίως σε σημαντικούς κλάδους έντασης ενέργειας, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες σε καθοριστικές αλυσίδες αξίας, τόσο για την Ελληνική όσο και για την Ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία», ανέφερε πριν λίγες ημέρες.
Αναβρασμός επικρατεί και στη βιομηχανία λιπασμάτων με το σύνδεσμό επιχειρήσεων του κλάδου( ΣΕΒΛ- Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λιπασμάτων) στη διαβούλευση της ΡΑΕ για το Σχέδιο Προληπτικής δράσης να θεωρεί απαραίτητο να συμπεριληφθούν προβλέψεις προστασίας για την παραγωγή λιπασμάτων στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ζητά: «να προβλεφθεί εξ αρχής στο Σχέδιο η μη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στις εταιρείες που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπασμάτων, εξασφαλίζοντας έτσι την παραγωγή επαρκούς ποσότητας ελληνικών λιπασμάτων για την κάλυψη των αναγκών των ελλήνων αγροτών. Να δημιουργηθεί Επιτροπή Κρίσης με συμμετοχή εκπροσώπων από τους Συνδέσμους όλων των κρίσιμων οικονομικών τομέων που επηρεάζονται από τη μείωση της παροχή Φυσικού Αερίου και ιδιαίτερα των τομέων που βρίσκονται στη διατροφική αλυσίδα ώστε να αναγνωριστούν κοινές αρχές και κριτήρια για τον προσδιορισμό των τομέων προτεραιότητας στην ακραία περίπτωση περικοπής του φυσικού αερίου και μη επάρκειάς του ακόμη και μετά την εφαρμογή των προβλέψεων του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης».