Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να απεξαρτηθεί η χώρα από ρωσικό φυσικό αέριο και σε αυτό το πλαίσιο όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας θα υπάρξει ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα σε αυτές είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας, με τον ΑΔΜΗΕ να έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη μελέτη νέας διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας. Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ήδη από το φθινόπωρο του 2021 ομάδα εργασίας από κοινού με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αλβανίας.
Στο μέτωπο της αποθήκευσης φυσικού αερίου, πέρα από κάποιες συναντήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα δεν έχει δρομολογηθεί κάποια εξέλιξη στο σενάριο πάντα της συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου στο Βουκουρέστι, που διοργάνωσε ο Ρουμάνος Υπουργός Ενέργειας, Virgil Popescu, η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο σημείωσε 40% μείωση, σε σχέση με το περσινό διάστημα. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως πέρυσι η χώρα εξήγαγε 0.7 bcm φυσικού αερίου, ενώ φέτος πλησιάζει ήδη τα 2 bcm. Καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό.
Έχει αυξηθεί η ικανότητα επαναεριοποίησης LNG κατά 12% από τον Ιούνιο. Την 1η Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται η εμπορική λειτουργία του αγωγού IGB.Ο αγωγός TAP, με την αύξηση της δυναμικότητάς του, καλύπτει μέχρι στιγμής σχεδόν το 20% της εγχώριας κατανάλωσης. Σε πνεύμα αλληλεγγύης, η Ελλάδα έχει εξάγει περισσότερες από 18 TWh φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και 2 TWh στην Ιταλία.