Η συμφωνία αυτή αφορά την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, Την επιβολή ανώτατου ορίου στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και την επιβολή συνεισφοράς αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
Στις αρχές του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά απέσυρε την πρόταση μετά την αντίδραση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που ανησύχησαν ότι η Μόσχα θα διακόψει την τροφοδοσία του φυσικού αερίου. Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, τόνισε μετά τη σύσκεψη των υπουργών ότι οι χώρες θα διαπραγματευτούν ένα πλαίσιο τιμών. Το ίδιο ακριβώς είχε υποστηρίξει και η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne Van der Straeten η οποία δήλωσε ότι οι χώρες που τάσσονται υπέρ των ανώτατων ορίων τιμών θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βρουν μια πρόταση που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Την ίδια ώρα παρατείνεται η αβεβαιότητα σε σχέση με την τροφοδοσία της Ε.Ε. με ρωσικό φυσικό αέριο καθώς μετά τις εκρήξεις στον NordStream σε καθεστώς ευρωπαϊκών κυρώσεων μπήκε και ο αγωγός φυσικού αερίου turkstream, με τις ολλανδικές αρχές να ανακαλούν την άδεια εξαγωγής της εταιρίας που τον ελέγχει. Πηγές του ΥΠΕΝ που κλήθηκαν να σχολιάσουν αυτή την εξέλιξη ανέφεραν πως η ελλάδα θα αναπληρώσει σε μεγάλο βαθμό το ρωσικό αέριο μετά τη συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη γαλλική TotalEnergies. Ερώτημα προκαλεί και ο τρόπος εφαρμογής της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, τις ώρες αιχμής με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να θεωρούν πως αυτή η πρόταση είναι ανέφικτη και πρακτικά δεν θα λύσει το πρόβλημα.