ΔΕΗ: Αφαιρούνται αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης – Ισχυροποιείται το Δ.Σ.

ΔΕΗ: Αφαιρούνται αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης – Ισχυροποιείται το Δ.Σ.
Τετάρτη, 14/12/2022 - 06:53

Σήμερα η Γενική Συνέλευση της εταιρίας, όπου μεταξύ των θεμάτων είναι και η τροποποίηση του καταστατικού της, καθώς και η αναθεώρηση του πλαισίου που αφορά τις αποδοχές του Δ.Σ. της εταιρίας.

Από τις βασικές αλλαγές που θα υποβληθούν προς έγκριση σήμερα είναι η προσθήκη στα όργανα διοίκησης της επιτροπής προμηθειών. Σύμφωνα με το άρθρο 18β η επιτροπή προμηθειών θα «λειτουργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του νέου Μοντέλου Λειτουργίας των Προμηθειών, του ετήσιου Πλάνου Προμηθειών και της απόδοσης των αντισυμβαλλόμενων της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίζει για την ανάθεση συμβάσεων προμηθειών, έργων, παροχής υπηρεσιών και, γενικά, κάθε είδους σύμβασης οικονομικού αντικειμένου μέχρι ποσού, που καθορίζει εκάστοτε το Διοικητικό Συμβούλιο. Η εν λόγω Επιτροπή λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της, ο οποίος εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο με πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου». Σε ότι αφορά την πρόσληψη των γενικών διευθυντών ενώ μέχρι τώρα η διαδικασία πρόσληψης και πολιτικής αποδοχών έπαιρνε το πράσινο φως από τη Γενική Συνέλευση μετά από εισήγηση της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων Αμοιβών και Προσλήψεων του άρθρου 17του παρόντος πλέον η έγκριση θα γίνεται από το διοικητικό συμβούλιο.

Σε σχέση με το προτεινόμενο πλαίσιο για την πολιτική αποδοχών της εταιρίας στο άρθρο 3.2.1. ορίζεται πως οι μορφές των αποδοχών των μελών του Δ.Σ. διακρίνονται στις σταθερές, στις ετήσιες μεταβλητές αποδοχές δηλαδή στα bonus, στο κίνητρο επιβράβευσης. «Για την περίοδο 2020-2025 παρέχεται επιπλέον κίνητρο επιβράβευσης των στελεχών της ΔΕΗ και της ΔΕΗΑΝ για τη συμβολή τους στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του Ομίλου, με τη μορφή τεσσάρων (4) κυλιόμενων κύκλων Προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών (Stock Awards), σύμφωνα με το επισυναπτόμενο ως Παράρτημα ΙΙΙ, Πρόγραμμα Δωρεάν Διάθεσης Μετοχών (ΠΔΔΜ). Το Δ.Σ. εξουσιοδοτείται να καθορίσει τυχόν λεπτομέρειες εφαρμογής του Προγράμματος αυτού, καθώς και την εκάστοτε συνθήκη ενεργοποίησης κάθε κύκλου του Προγράμματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτού».

Στα Εκτελεστικά μέλη των Επιτροπών του Δ.Σ. της Εταιρείας, καταβάλλεται μικτό ποσό ύψους 13.000 για τον Πρόεδρο της Επιτροπής και 11.000 για τα μέλη ετησίως και μικτό ποσό ανά συνεδρίαση Επιτροπής, ύψους 400. Το συνολικό ποσό των ως άνω καταβολών συμμετοχής σε Επιτροπές Δ.Σ. δεν μπορεί να υπερβαίνει, για τον Πρόεδρο και κάθε μέλος Επιτροπής, το μικτό ποσό των 23.000 ετησίως.

Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο πως για τις μεταβλητές αποδοχές δηλαδή τα bonus είναι πως σήμερα «έχει καθοριστεί σε ποσοστό των ετήσιων μικτών τακτικών αποδοχών των δικαιούχων στο 50% αυτών για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους και τους Γενικούς Διευθυντές, και στο 30% αυτών για τους Διευθυντές ΒΟΚ. Για τους Βοηθούς Διευθυντές / Διευθυντές Κλάδου εκτός ΚΚΠ ΔΕΗ το ποσό -στόχος των μεταβλητών αποδοχών ορίζεται στο 20% των ετήσιων μικτών τακτικών αποδοχών τους. Με την παρούσα Πολιτική καθορίζεται η δυνατότητα προσαύξησης του κατά τα ανωτέρω Ανώτατου Ποσού των Μεταβλητών Αποδοχών έως και κατά 50% σε περίπτωση υπερεπίτευξης (overachievement) των τεθέντων στόχων με τους όρους και προϋποθέσεις των κεφ. Β· έως Η του παρόντος».

Τελευταία τροποποίηση στις 14/12/2022 - 13:44