Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί ερώτημα εάν παρατηρούνται προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας στις ενεργειακές επιχειρήσεις, τα οποία μπορούν να απειλήσουν τη βιωσιμότητα τους.
Πηγές της ΡΑΕ αναφέρουν στο iEnergeia.gr πως η ρυθμιστική αρχή παρακολουθεί στενά και εποπτεύει όλες τις δραστηριότητες του τομέα ενέργειας μεταξύ των οποίων και αυτή την Προμηθευτών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «όταν διαπιστώνονται ολιγωρίες, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβαίνει στις δέουσες ενέργειες. Η πρωτοβουλία της θετικής αναφοράς των Ενεργών Προμηθευτών που καταβάλλουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, σύμφωνα με το κανονιστικό – ρυθμιστικό πλαίσιο, έχει οδηγήσει σε σημαντική απομείωση των οφειλών των Προμηθευτών προς τους Διαχειριστές».
Σε σχέση με τις οφειλές Πελατών προς Προμηθευτές, σε συνέχεια σχετικών Δημόσιων Διαβουλεύσεων επί της σκοπούμενης τροποποίησης του Άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (Κ.Π.Η.Ε.), η ΡΑΕ έχει ήδη αποστείλει σχετική εισήγηση στο ΥΠΕΝ, ως προς την άσκηση του δικαιώματος του Πελάτη για αλλαγή Προμηθευτή και ως προς τον διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών των Πελατών προς τους Προμηθευτές.
«Είναι σαφές ότι η διευκόλυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή συνδέεται με την ενεργητικότερη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά και με την τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των Προμηθευτών. Στο πλαίσιο αυτό, η ενδυνάμωση των καταναλωτών, η οποία επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση της ευχερούς πρόσβασής τους σε διαφανή ενημέρωση και σε εργαλεία σύγκρισης τιμών, συνιστά βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματός τους για ελεύθερη, απρόσκοπτη αλλαγή προμηθευτή» τόνιζε η ΡΑΕ.