Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για τη μεθοδολογία προσδιορισμού των υπερεσόδων και το εύλογο κέρδος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του έκτακτου μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών.
Ως γνωστόν η συγκεκριμένη παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει στο να επιβάλλει έναν ειδικό φόρο ή εισφορά που μπορεί να φθάνει ως και το 100% των υπερεσόδων τους τούς προηγούμενους μήνες, αρχής γενομένης από το τρίμηνο Αυγούστου -Οκτωβρίου 2022.
Οι πόροι θα κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτεί το επίδομα, που καταβάλλεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Στόχος είναι να μειωθεί όσο είναι δυνατόν η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την καταβολή των επιδομάτων.
Πώς θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός
Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί για την περίοδο Αυγούστου 2022-Ιουλίου 2023 (για να κουμπώνει με την περίοδο αναστολής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής), Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται και θα επιβάλλεται ανά τρίμηνο, με πρώτη περίοδο αναφοράς την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου, με στόχο ο καταλογισμός να γίνει έως στο τέλος του έτους. Καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των υπερεσόδων στη βάση μιας «Εύλογης Μέσης Τιμή Λιανικής» που θα καθορίζεται ανά μήνα και θα διαφοροποιείται ανά επίπεδο τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή) και ανά τύπο τιμολογίου.
Η εύλογη τιμή θα ενσωματώνει το μέσο κόστος η προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπτωση (που έχει ως βασικές συνιστώσες το χονδρεμπορικό κόστος, τις απώλειες συστήματος, το λειτουργικό κόστος και τις αποκλίσεις) στην οποία θα προστίθεται ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Επιπλέον, υπολογίζεται η Μέση Τιμή Χρέωσης ανά μήνα εξέτασης, ως η μεσοσταθμική τιμή χρέωσης επί των τιμολογίων που παρέχονται από τον κάθε προμηθευτή, στη βάση των καταναλώσεων ανά τιμολόγιο, χωρίς να υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις. Για τον υπολογισμό της Μέσης Τιμής Χρέωσης θα μπορούν να συνυπολογίζονται και τα σταθερά τιμολόγια, καθώς και οι εκπτώσεις που παρέχουν οι προμηθευτές.
Σημειώνεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αφού ζήτησε και παρέλαβε επιμέρους στοιχεία κόστους από όλους τους προμηθευτές, έχει καταρτίσει δύο εναλλακτικές μεθοδολογίες για τον υπολογισμό των ποσών ανάκτησης από τους παρόχους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας είναι εκείνο που αποφασίζει ποιά από τις δύο μεθοδολογίες θα χρησιμοποιηθεί τελικώς, ενώ ταυτόχρονα θα αποφασίσει και το ύψος του εύλογου κέρδους, με τη μορφή ποσοστού. Στα έσοδα πέραν του επιπέδου αυτού θα επιβληθεί ο φόρος. Αρμόδια για τον προσδιορισμό των προς φορολόγηση ποσών για κάθε πάροχο είναι η ΡΑΕ, η οποία θα εκδώσει σχετικό πόρισμα, όπως συνέβη και με την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρισμού.