Στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά, που για μια ακόμη φορά αποτελεί μια από τις ακριβότερες στην ΕΕ, η τιμή του ηλεκτρισμού αυξήθηκε ωστόσο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από άλλες χώρες στις οποίες σήμερα η τιμή διαμορφώνεται ακριβότερα σε ποσοστό άνω του 100%, όπως η Γερμανία, η Τσεχία κ.α.
Στην ελληνική αγορά για σήμερα Τρίτη η τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς διαμορφώθηκε στα 249,28 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 365,15 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 161,09 ευρώ/MWh.
Η τιμή αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, κάτι που θεωρείται δικαιολογήμενο με δεδομένο ότι η ζήτηση λόγω αργιών ήταν μειωμένη.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 267,93 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 7,9%, το φυσικό αέριο 32% τα υδροηλεκτρικά 2,5% οι εισαγωγές 33,2% και οι ανανεώσιμες 19,7%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 2,052 MWh και οι εισαγωγές στις 44,513 MWh.
Στη Γερμανία η τιμή εκτοξεύτηκε σε μία ημέρα κατά 126,3% και διαμορφώθηκε στα 91,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στην Τσεχία με την τιμή της μεγαβάτωρας να διαμορφώνεται στα 91,94 ευρώ, ακριβότερη κατά 117,9% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Στη Ρουμανία η τιμή του ηλεκτρισμού διπλασιάστηκε (+100,5%) και διαμορφώθηκε στα 95,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ και στη Βουλγαρία η τιμή και η αύξηση είναι στα ίδια επίπεδα.
Αλλά και στην Πολωνία όπου στο μείγμα χρησιμοποιείται σε μεγάλο ποσοστό ο άνθρακας η τιμή είναι αυξημένη κατά 69,7% και διαμορφώνεται στα 104,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στη Γαλλία όπου το πρόβλημα με την παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς συνεχίζει να υφίσταται, η τιμή του ηλεκτρισμού είναι αυξημένη κατά 64,3% και διαμορφώνεται στα 122,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Να σημειωθεί ότι η γαλλική αλυσίδα πυρηνικών σταθμών, που είναι και η μεγαλύτερη παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η χώρα να στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών της στην πυρηνική ενέργεια, έχει δοκιμαστεί έντονα τη φετινή χρονιά, καθώς αναγκαστικές επισκευές που έπρεπε να γίνουν κράτησαν πολλές μονάδες κλειστείς σε ένα κρίσιμο διάστημα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Ανατιμήσεις καταγράφονται και στην Ιβηρική με την τιμή σε Πορτογάλια και Ισπανία να διαμορφώνεται στα 109,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ακριβότερα κατά 41,6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η Ιταλία έχει τη χαμηλότερη ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 20,9% και από τις ακριβότερες χονδρεμπορικές τιμές στα 208,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και οι ανησυχίες για την εξέλιξη
Πάντως, σε αντίθεση με τον ηλεκτρισμό η τιμή του φυσικού αερίου φαίνεται να διατηρεί την πορεία αποκλιμάκωσης. Η τιμή του δείκτη αναφοράς στην Ευρώπη, για παραδόσεις τον Ιανουάριο στην αγορά του Άμστερνταμ (TTF), κατρακύλησε από τα 134 ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, στα 85 ευρώ την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου. Η πτώση των τιμών εκτιμούν αναλυτές ότι είναι συγκυριακή και πρέπει δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και αποδίδεται τόσο στο κλίμα ασφάλειας που δημιούργησε στις αγορές η απόφαση των ευρωπαίων για το πλαφόν όσο και σε άλλους συγκυριακούς παράγοντες όπως:
-Η αυξημένη προσφορά λόγω εισαγωγών- ρεκόρ υγροποιημένου αερίου (LNG) και μεγάλης παραγωγής αιολικής ενέργειας στη Γερμανία
-Η μειωμένη ζήτηση λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών στη Βόρεια Ευρώπη αυτή την εβδομάδα και
-η υψηλή πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης αερίου.
Οι επιφυλάξεις επικεντρώνονται στις κινήσεις που θα γίνουν, από την άνοιξη και μετά για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες.
Η εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης κατ΄αρχήν θα κριθεί από τις καιρικές συνθήκες και την ταχύτητα αδειάσματος των ευρωπαϊκών αποθηκών οι οποίες σήμερα έχουν πληρότητα 84%.
Ωστόσο ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα εφέτος η Ευρώπη θα πρέπει να αναπληρώσει τις ποσότητες φυσικού αερίου στις αποθήκες της για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα είναι πρόκληση τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.