Αγωνία για το κόστος ενέργειας έχουν οι μικρές και μεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και επιδιώκουν την αξιοποίηση του προσωρινού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στήριξή τους. Την ώρα που όλες οι χώρες, η μία μετά την άλλη υιοθετούν μηχανισμούς στήριξης των επιχειρήσεων έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με βάση το νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, για τη βιομηχανία στην Ελλάδα το κόστος της ενέργειας αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα.
Το νέο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και δυο φορές στις 20 Ιουλίου και στις 28 Οκτωβρίου βάσει του άρθρου 107 της Συνθήκης, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομία της ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρή διαταραχή.
Σύμφωνα με το νέο αυτό προσωρινό πλαίσιο τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν ενισχύσεις στις επιχειρήσεις τους για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Οι ενισχύσεις μπορούν να χορηγηθούν με οποιαδήποτε μορφή, και το κράτος μέλος μπορεί να αποζημιώσει εν μέρει τις εταιρείες, για πρόσθετες δαπάνες για ενέργεια λόγω έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ποσό της ενίσχυσης μπορεί να υπολογιστεί με βάση είτε την προηγούμενη είτε την τρέχουσα κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης κινήτρων της αγοράς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το γερμανικό σχέδιο στήριξης της βιομηχανίας της χώρας με ποσό ύψους 49 δισ. ευρώ. Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει ότι το μέτρο θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες από όλους τους τομείς όλων των μεγεθών που είναι τελικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θερμότητας που παράγεται με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και η δημόσια στήριξη διοχετεύεται μέσω των προμηθευτών ενέργειας σε μηνιαίες δόσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μηχανισμό clawback με ανώτατο ποσό επιδότησης των επιχειρήσεων τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ το μεμονωμένο ποσό ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει το 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Στην κατεύθυνση αυτή η ελληνική βιομηχανία κυρίως σε επίπεδο περιφερειακών Συνδέσμων εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να υιοθετηθεί ανάλογη λύση και για την ελληνική περίπτωση.
Οι επιβαρύνσεις τον Δεκέμβριο
Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα οι κρατικές επιδοτήσεις δεν είναι αρκετές για να λύσουν το πρόβλημα καθώς καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε περίπου 284 ευρώ/MWh. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης που είναι της τάξεως των 20 ευρώ/MWh όπως και το κόστος των αποκλίσεων δηλαδή επιπλέον περίπου 5 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας μικρές και μεσαίες που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση θα κληθούν για τον Δεκέμβριο να πληρώσουν το ρεύμα περισσότερο από 310 ευρώ/MWh, ενώ οι επιδοτήσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34 ευρώ/MWh.