Ωστόρο, προσώρας, φαίνεται ότι το μέτρο της Κομισιόν για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης κατά 5% στις ώρες αιχμής, μάλλον είναι αχρείαστο εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης ηλεκτρισμού το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Δεκέμβριο του 2022 η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 13,59%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ως συνολική ζήτηση ορίζεται η απαίτηση σε επίπεδο παραγωγής για την κάλυψη των φορτίων τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα διασυνδεδεμένα νησιά.
Η πτώση της ζήτησης προέρχεται κυρίως από την οικιακή κατανάλωση και πυροδοτήθηκε τόσο από τις υψηλές θερμοκρασίες όσο και από το γεγονός ότι το υψηλό κόστος ενέργειας έχει οδηγήσει γενικότερα σε μείωση της κατανάλωσης.
Οι δημοπρασίες είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου για το διάστημα από 21/1/2023 έως 31/3/2023 και για τις 26 Ιανουαρίου για την περίοδο από 1/2/2023 έως 28/2/2023 και δεν διενεργήθηκαν, καθώς ακόμη δεν είχε ληφθεί η σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 5% τις ώρες αιχμής, για την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Για την επίτευξη του στόχου μάλιστα δόθηκε η δυνατότητα της διενέργειας δημοπρασιώνστις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν μεγάλες βιομηχανίες ή ΦΟΣΕ λαμβάνοντας αποζημίωση για την παροχή της υπηρεσίας εξοικονόμησης στο σύστημα.
Μετά από μελέτη και αφού προσδιορίστηκαν οι ώρες αιχμής από 19:00 έως 21:00,ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην κατάρτιση του κανονισμού των δημοπρασιών κάλεσε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να συμμετάσχουν στο σχετικό μητρώο. Στο μητρώο είχαν εγγραφεί οι ELPEDISON, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, OPTIMUS ENERGY, Τσιμέντα ΗΡΑΚΛΗΣ, Τσιμέντα TITAN, ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΕΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η καθυστέρηση στη διενέργεια των δημοπρασιών μάλλον οδηγεί στη ματαίωση τους καθώς όλα δείχνουν ότι δεν χρειάζονται για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της ζήτησης κατά 5%. Κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από το ΥΠΕΝ, το οποίο φέρεται να αναμένει την έγκριση των Βρυξελλών.