Άλλωστε, εντός του μήνα αναμένεται να «τρέξει» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις. Οι δράσεις του προγράμματος αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επικεντρώνονται και στην εγκατάσταση δομών ΑΠΕ (όπως ηλιοθερμικά συστήματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών). Επίσης, προβλέπονται επιδοτήσεις για συστήματα διαχείρισης ενέργειας.
Όπως ανέφερε στο iEnergeia.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Άρης Γκορόγιας «η ενεργειακή κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας με τις περισσότερες επιχειρήσεις να είναι εκτεθειμένες εξαιτίας της χρήσης συμβατικών καυσίμων, οι τιμές των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Το κόστος αυτό μεταφέρθηκε στα προϊόντα και στη συνέχεια πέρασε στους καταναλωτές». Γι΄ αυτό το λόγο όπως σημειώνει αρκετές επιχειρήσεις προχώρησαν στην εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, με την τοποθέτηση λαμπών LED, και με μονώσεις στα κτίρια.
Από τότε βέβαια που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση είχαμε αρκετές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης και προγράμματα χρηματοδότησης δράσεων με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας( Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ). Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από μεγάλες επιχειρήσεις, με το ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων να χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητικός. Να σημειωθεί πως ο νόμος 4342/2015 προβλέπει την υποχρεωτικότητα των ενεργειακών ελέγχων για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες υπό το φόβο επιβολής προστίμων προχώρησαν σε δράσεις. Από τον πρώτο κύκλο ελέγχων διαπιστώθηκε η επιθυμία για εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ, για μονώσεις στα κτίρια, καθώς και την τοποθέτηση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας.
Εξοικονομώ για επιχειρήσεις
Ώθηση αναμένεται να δώσει το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τις επιχειρήσεις για να υπαχθούν στο πρόγραμμα να είναι υποχρεωμένες φυσικά να διεξάγουν ενεργειακούς ελέγχους για να προτείνουν δαπάνες που είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα.
«Έχει μεγάλη σημασία να βρίσκεις πρόσβαση σε φθηνές μορφές ενέργειας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί στοίχημα να κάνουν εξοικονόμηση με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και ευελιξία», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Άρης Γκορόγιας. Όπως επισημαίνει «εδώ και χρόνια υπήρχαν τα καμπανάκια από την Ε.Ε. με αρκετές χώρες να μην έχουν πιάσει τους στόχους της εξοικονόμησης. Αρκετές είναι εκτεθειμένες στα συμβατικά καύσιμα, όπως η Γερμανία όπου όλες οι βιομηχανίες είναι συνδεδεμένες με το ρωσικό αέριο. Τα πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει. Έχει ανέβει ο πήχης και έχουν μπει υψηλοί στόχοι. Επιπλέον, ο νέος κλιματικός νόμος επιβάλει στις επιχειρήσεις επενδύσεις στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας».