Ειδικότερα η Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε για σήμερα (Τρίτη 14 Μαρτίου) στα 89,74 ευρώ/MWh και είναι μειωμένη κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 161,41 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 4,95 ευρώ/MWh.
Στη διαμόρφωση των τιμών σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα έχουν συνεισφέρει σημαντικά οι καλές καιρικές συνθήκες, που διατηρούν σταθερή τη ζήτηση και οι άνεμοι που έχουν ως αποτέλεσμα να δουλεύουν ικανοποιητικά τα αιολικά. Σταδιακά δε σταδιακά αποτυπώνεται στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.
Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ΑΠΕ και έτσι στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο έναντι των άλλων τεχνολογιών κατέχοντας ποσοστό της τάξης του 35%.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 14,2%, το φυσικό αέριο 21% τα υδροηλεκτρικά 2,2% οι εισαγωγές 23,4%. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 265,09 GWh. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 7,470 MWh και οι εισαγωγές στις 30,976 MWh.
Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι του ηλεκτρισμού όλο και πιο συχνά διαμορφώνεται σε επίπεδα κάτω των 100 ευρώ γεγονός το οποίο οφείλεται και στην αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που παραμένει σταθερά, παρά τις αυξομειώσεις στην περιοχή των 50 ευρώ ανά MWh.
Η τιμή των 89,74 ευρώ/MWh είναι η χαμηλότερη εντός του Μαρτίου ενώ και χθες η τιμή εκκαθάρισης ήταν κάτω από τα 100 ευρώ και ειδικότερα στα 97,42 ευρώ ανά MWh.
H χαμηλότερη τιμή το 2023 ήταν στις 19 Ιανουαρίου με τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνεται στα 58,44 ευρώ/MWh με τη μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει πέσει στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2021.
Πάντως οι θερμοκρασίες και γενικότερα οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των τιμών αν και στην ελληνική αγορά σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η πτώση της τιμής TTF.
H αποκλιμάκωση της τιμή του αερίου ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου, από τα 135,6 ευρώ/MWh. Χθες διαμορφώθηκε στα 49,5 ευρώ/MWh σημειώνοντας πτώση κατά 6,19%.
Επιφυλακτικοί οι αναλυτές
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου την οποία συναρτούν τόσο με τις καιρικές συνθήκες και το πόσο γρήγορα θα αδειάσουν οι αποθήκες αλλά και με τη ζήτηση αερίου από την Κίνα. Σε πρόσφατη ανάλυσή της η Unicredit επισημαίνει κατ΄αρχήν ότι εξαιτίας του συνδυασμού, μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και ήπιων καιρικών συνθηκών, η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει μέχρι στιγμής περιοριστεί εξαιρετικά σε όλη την Ευρώπη. Αποτέλεσμα είναι η τιμή TTF να έχει μειωθεί κατά περίπου 85% από την καλοκαιρινή κορύφωση των 340 ευρώ/MWh και να κινείται στα 50 ευρώ/MWh, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι σε ποσοστό 64% το οποίο είναι κατά 10 pp υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του έτους. Ωστόσο, όπως αναφέρει και με βάση τα σενάρια που έχει «τρέξει» προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hubTTF θα κινηθούν κατά μέσο όρο στα 80-90 ευρώ/MWh το δεύτερο εξάμηνο του 2023