Το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος στην ευστάθεια του συστήματος είναι ένα δεδομένο υπαρκτό αναφέρουν στο iEnergeia.gr αναλυτές. Το δεδομένο να έχεις υπεπροσφορά ενέργειας κάποιες ώρες δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ζήτημα είναι να μπορέσουν οι διαχειριστές να προβούν στις απαιτούμενες επενδύσεις στο δίκτυο προσθέτουν. Για να μειωθεί όμως το σενάριο αστάθειας στο σύστημα μπορεί να προχωρήσουν και σε τεχνικές λύσεις στο σύστημα. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ενδεχομένως θα υπάρχει έξαρση του προβλήματος το καλοκαίρι, αναφέρουν. Το ζήτημα αυτό επαναφέρει την αναγκαιότητα να γίνουν επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή Γιάννης Μάργαρης στο συνέδριο Power & Gas Forum τόνιζε πως «αντιμετωπίζουμε σημαντικότερες προκλήσεις για να λειτουργήσουμε ένα σύστημα ενέργειας. Αυτές τις εβδομάδες που διανύουμε οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν ένα συντριπτικό μερίδιο της παραγωγής με αποτέλεσμα να μη μένει χώρος στο σύστημα για συμβατικές θερμικές μονάδες δημιουργώντας μια κατάσταση στο κέντρο ελέγχου λειτουργίας του συστήματος η οποία ξεπερνά κάθε κανόνα λειτουργίας που γνωρίζαμε. Αυτές τις εβδομάδες που το φορτίο της χώρας είναι χαμηλό, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ταυτόχρονα η παραγωγή από φ/β και αιολικά αυξάνεται διαρκώς. Επομένως, αναγκαζόμαστε να προβούμε σε ενέργειες τόσο σε real time για το πώς θα κρατήσουμε το σύστημα ενέργειας όρθιο σε επίπεδο καθημερινό και πώς θα αποφύγουμε ένα μπλακ -αουτ. Μια παράμετρος του προβλήματος είναι οι υψηλές τάσεις. Όταν έχεις πάρα πολλές ΑΠΕ σε ένα σύστημα και έχεις μαζική απόσυρση συμβατικών μονάδων ανεβαίνουν πάρα πολύ οι τάσεις τόσο στα 150KW όσο και στα 400KW. Εάν συμβεί σε εκείνες τις στιγμές μια απώλεια γραμμής ή απώλεια μονάδας εκεί το ρίσκο να έχεις ένα triple double effect είναι πολύ υψηλό».
Τα πρόβλημα έλλειψης δικτύου αλλά και των έργων αποθήκευσης για να «αντιμετωπιστεί» η στοχαστικότητα των ΑΠΕ ανέδειξε σε συνέντευξή του στο ρ/σ Στο Κόκκινο χθες ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος. Σημείωσε πως «για αυτό τώρα που η παραγωγή από ΑΠΕ είναι υψηλή αλλά έχει μειωθεί η ζήτηση υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ. Απαράδεκτο βέβαια είναι και το ότι επί κυβέρνησης ΝΔ η προτεραιότητα σύνδεσης έργων ΑΠΕ στο δίκτυο έχει μετατραπεί σε ρουσφέτι, καθώς και υπάρχει σοβαρό ζήτημα αδιαφάνειας σε διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ για τη χορήγηση όρων σύνδεσης σε μικρά φωτοβολταϊκά έργα στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης».