Η συλλογή των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις που έλαβαν τις επιδοτήσεις προκειμένου να τους επιστραφούν τα ποσά που κατέβαλλαν από τον ΔΑΠΕΕΠ είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί και σε τι ποσοστό. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στελέχη της αγοράς μόνο ένας «παίκτης» έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συλλέξει το 10% των απαιτούμενων υπογραφών με αποτέλεσμα η επιστροφή των χρημάτων στις εταιρείες να θεωρείται προς το παρόν χαμένη υπόθεση αν δεν αλλάξει η ρύθμιση. Κάτι, που πλέον τοποθετείται χρονικά μετά τις εκλογές. Οι ίδιοι παράγοντες, πάντως, υποστηρίζουν ότι αν δε βρεθεί μια λύση και δεν αλλάξει η ρύθμιση, το ποσοστό που υπολογίζουν ότι θα πάρουν πίσω δεν θα ξεπεράσει το 20% από τα συνολικά ποσά που κατέβαλλαν με ίδιο κόστος ως πρόσθετες επιδοτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που δόθηκαν μέσω των προμηθευτών σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο πλαίσιο του συνόλου των επιδοτήσεων που χορήγησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης σε όλους τους καταναλωτές. Η επιδότηση για τις επιχειρήσεις όμως δεν είχε εγκριθεί από τις Βρυξέλλες και όταν εκδόθηκε η εγκριτική απόφαση ανακαλύφθηκε ότι επιχειρήσεις που είχαν λάβει κρατική ενίσχυση πέραν ενός ποσού, μέσω άλλων προγραμμάτων, ακόμα και επενδυτικών, στο παρελθόν δεν ήταν δικαιούχοι της επιδότησης. Το αποτέλεσμα είναι οι εταιρίες προμήθειας να μην έχουν λάβει από το ΤΕΜ τα ποσά της επιδότησης που χορήγησαν στους πελάτες τους και παράλληλα να καλούνται να ζητούν υπεύθυνες δηλώσεις από τους πελάτες τους οι οποίοι όμως δεν ανταποκρίνονται. Το συνολικό κόστος της υπόθεσης αυτής για τις εταιρείες προμήθειας υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ.
Το θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης από την ΕΣΠΕΝ. Μάλιστα σε επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό είχε επισημάνει το ζητημα τονίζοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των προμηθευτών έχει ήδη χορηγήσει, και ουσιαστικά χρηματοδοτήσει με ίδιο κόστος, τις πρόσθετες επιδοτήσεις βάσει των σχετικών επιστολών σας, σωρεύοντας τεράστια -καταβλητέα από το ΤΕΜ- ποσά, τα οποία πλέον καθίστανται επισφαλή ως προς την είσπραξή τους ακριβώς εξαιτίας της συγκεκριμένης προϋπόθεσης. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να διασφαλιστεί η άμεση αποπληρωμή των απαιτήσεων που έχουν σωρευθεί από τους προμηθευτές από την έως σήμερα χορήγηση των πρόσθετων επιδοτήσεων, χωρίς την προϋπόθεση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για την πρώτη της χορήγηση».