Επί του παρόντος το σύστημα ανταποκρίνεται χωρίς προβλήματα εκτός από τις διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω βλαβών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες προκλήθηκαν τόσο από τον καύσωνα όσο και από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και στο Λουτράκι και οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί πλήρως. Από τις πυρκαγιές επηρεάστηκε και το δίκτυο υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, καθώς στην Αττική- λόγω των πυκνών καπνών που ενεργοποίησαν τα συστήματα ασφαλείας- τέθηκε για λίγη ώρα εκτός λειτουργίας η γραμμή υπερυψηλής τάσης 400 KVΛαύριο Παλλήνη, κάτι που αποκαταστάθηκε άμεσα. Σε ότι αφορά την περιοχή του Λουτρακίου εκτός λειτουργίας ετέθη η μία από τις τρεις γραμμές 150 KV Κόρινθος – Κουμουνδούρος, χωρίς πάντως να υπάρξει κανένα πρόβλημα για την ομαλή ηλεκτροδότηση, καθώς το σύστημα έχει ενισχυθεί σημαντικά από τη στιγμή που ετέθη σε λειτουργία ο λεγόμενος Δυτικός Διάδρομος της Πελοποννήσου δηλαδή η γραμμή Μεγαλόπολη – Πάτρα.
Στη «μάχη» για επάρκεια τα θερμικά εργοστάσιου φυσικού αερίου και λιγνίτη
Την ίδια ώρα δουλεύουν στο φουλ οι μηχανές των θερμικών εργοστασίων φυσικού αερίου για λιγνίτη για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα Τρίτη 18/7, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, το φορτίο που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας προβλέπεται να φθάσει στην κορύφωση του στη 1 το μεσημέρι, τα 9.600 MW, ενώ θα είναι σε υψηλά επίπεδα άνω των 8.000 MW από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.
Στη «μάχη» για την κάλυψη των αναγκών έχουν μπει και οι δύο μονάδες που βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας δηλαδή η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και ο Άγιος Νικόλαος 2 της Μυτιληναίος. Σε ότι αφορά την Πτολεμαΐδα 5, προβλέπεται να λειτουργήσει σταθερά στα 579 MWκαθ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ η συνεισφορά του Αγίου Νικολάου 2 θα φθάσει στα 650 MW.
Το γεγονός ότι οι δύο μονάδες έχουν προστεθεί ενισχυτικά στο σύστημα με μεγάλη συνεισφορά εγείρει αντιδράσεις με κύκλους της αγοράς να ασκούν κριτική στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος και έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας του συστήματος αλλά και της διασφάλισης της επάρκειας ηλεκτροδότησης της χώρας ότι επικαλείται λόγους επάρκειας και θέτει σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες, η παραγωγή των οποίων είναι ακριβότερη από τις μονάδες φυσικού αερίου συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο της χονδρικής τιμής του ρεύματος.
Πάντως σε επίπεδο ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος και με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα Τρίτη, οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν το 35,46% των αναγκών και ακολουθούν οι μονάδες ΑΠΕ με συμμετοχή 34,79%, ενώ η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων βρίσκεται στο 8,18%. Οι εισαγωγές έχουν περιοριστεί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και καλύπτουν το 10,89% του μίγματος και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 6%.
Οι συστάσεις του ΥΠΕΝ στους καταναλωτές ενέργειας
Πάντως σε αυτές τις ακραίες συνθήκες και για την υποβόηθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει απευθύνει συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και περιορισμό χρήσης των ενεργοβόρων συσκευών στις ώρες αιχμής. Ειδικότερα:
• Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
• Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
• Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.
• Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
• Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
• Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).