Η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο διότι 1,5 εκατομμύρια μετρητές ρεύματος είναι ουσιαστικά αγνώστου ιδιοκτήτη, καθώς δεν έχει δηλωθεί ο ΑΦΜ.
Το υπουργείου Ενέργειας ανοίγοντας τη διαδικασία ελέγχου των ρευματοκλοπών εντόπισε μια σειρά από παράδοξα, η διαχείριση των οποίων δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.
Σε έναν αρχικό έλεγχο εντοπίστηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια μετρητές στο πελατολόγιο της ∆ΕΗ αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή χωρίς ΑΦΜ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι μετρητές σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής είναι συνδεδεμένοι με έναν ΑΦΜ, ενώ διερευνάται η περίπτωση μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής που πιθανόν να ηλεκτροδοτείται παράνομα.
Σε πρώτη φάση το υπουργείο θα ζητήσει από τον ∆Ε∆∆ΗΕ να προχωρήσει σε διασταύρωση των στοιχείων μετρητών - ΑΦΜ σε συνεργασία με την ΑΑ∆Ε. Παράλληλα σχεδιάζει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ποινών για όσους παρανομούν και άμεσες παρεμβάσεις σε τομείς που παρατηρούνται μαζικές παραβιάσεις στους μετρητές, όπως στα καταστήματα, και παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο.
Ο ∆Ε∆∆ΗΕ θα αναλάβει να εγκαταστήσει άμεσα έξυπνους μετρητές σε όλα τα καταστήματα και ιδιαίτερα σε αυτά του κλάδου εστίασης, καθώς επίσης να υπογειοποιήσει το δίκτυό του.
Σε ό,τι αφορά την αυστηριοποίηση του πλαισίου, μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται είναι η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση του μετρητή, καθώς και η αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ηλεκτρολόγων που θα συλλαμβάνονται να παρέχουν «υπηρεσίες» ρευματοκλοπής.
Κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας τεχνικών εργολαβικών συνεργείων του ∆Ε∆∆ΗΕ που έχουν εκπαιδευθεί στο να εντοπίζουν τους «πειραγμένους» μετρητές για να κάνουν ελέγχους, να αξιοποιούν αυτή τη γνώση είτε στον δικό τους μετρητή για να κλέβουν ρεύμα είτε σε τρίτους έναντι αμοιβής.