Ειδικότερα, καθώς η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά αυξάνεται, παρατηρείται ανισορροπία λόγω της περιορισμένης δυνατότητας των φωτοβολταϊκών να παρέχουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η GREGY αναμένεται να προσφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας, εξασφαλίζοντας έτσι τη σταθερότητα και την ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Στο πλαίσιο της προώθησης αυτού του σημαντικού έργου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, θα επισκεφθεί το Κάιρο την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας, Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, και εκπροσώπους του ομίλου Κοπελούζου. Ο υπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου, Dr. Mahmoud Esmat, με σκοπό να επαναβεβαιωθεί το κοινό ενδιαφέρον για την GREGY.
Η συνάντηση στο Κάιρο αποσκοπεί, όχι μόνο στην επιβεβαίωση της δέσμευσης των δύο χωρών για την ηλεκτρική διασύνδεση, αλλά και στην προώθηση της κατασκευής χερσαίων αιολικών πάρκων στην Αίγυπτο. Αυτά τα πάρκα θα τροφοδοτούν το καλώδιο με πράσινη ενέργεια, προωθώντας την ιδέα μιας βιώσιμης και αειφόρου ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Σκυλακάκης αναμένεται να συζητήσει και το ενδιαφέρον της αιγυπτιακής πλευράς για τη δημιουργία σταθμών CCS (Carbon Capture and Storage). Αυτές οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιούν εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την αποθήκευση CO2, επιτρέποντας την εξαγωγή CO2 από ελληνικές εταιρείες. Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει την εξαγωγή CO2 σε τρίτες χώρες, η περιορισμένη ύπαρξη αντίστοιχων εγκαταστάσεων στην Ευρώπη υποδηλώνει πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία στο μέλλον.
Παρουσίαση Μελέτης Κόστους-Οφέλους
Στη διάρκεια της συνάντησης, στελέχη της Elica, του ομίλου Κοπελούζου, θα παρουσιάσουν μια μελέτη κόστους-οφέλους για το έργο. Με την ένταξη του GREGY στον κατάλογο έργων PCI της ΕΕ, αναμένονται επίσης εγκρίσεις για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών που θα αφορούν την πόντιση του καλωδίου.
Με προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, το έργο στοχεύει να μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας. Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 1/3 της ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, το 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της ΕΕ και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια που παράγεται από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο, ωφελώντας τόσο τους οικιακούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές, στην Ελλάδα και στις γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα καταστεί ένας σημαντικός πράσινος ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η συνάντηση αυτή στο Κάιρο σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.