ΕΕ: Κινητοποίηση για τις πυρκαγιές σε Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Αλβανία

ΕΕ: Κινητοποίηση για τις πυρκαγιές σε Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Αλβανία
Eurokinissi
Παρασκευή, 02/08/2024 - 19:00

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα για τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Η μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών συνεχίζεται αδιάκοπα και ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ αντέδρασε αμέσως. Είμαι ευγνώμων στα κράτη μέλη που απέστειλαν βοήθεια. Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη!»

Κατόπιν αιτήματος συνδρομής από τη Βόρεια Μακεδονία, η Γερμανία και η Σουηδία απέστειλαν η καθεμία από δύο αεροσκάφη από τον στόλο rescEU. Η βοήθεια αυτή συμπληρώθηκε από την Τσεχία, με ένα ελικόπτερο από τον στόλο rescEU, καθώς και από τη Σλοβενία και τη Σερβία, οι οποίες απέστειλαν η καθεμία από ένα ελικόπτερο.

Επιπλέον, τοποθετήθηκε ένας αξιωματικός σύνδεσμος του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ για να συνδράμει τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας στον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Στη Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Γαλλία, ανταποκρινόμενες στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, απέστειλαν από δύο αεροσκάφη η καθεμία. Δύο αεροσκάφη από τον στόλο rescEU στη Σουηδία συμπληρώνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Τέλος, για να βοηθηθεί η Αλβανία να καταπολεμήσει τις δασικές πυρκαγιές στο έδαφός της, απεστάλησαν δύο αεροσκάφη από τον στόλο rescEU στην Ιταλία.