Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε 8,9GW έως το 2026 προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΔΕΗ για την τριετία 2024-2026 που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ εκτός από τον κρίσιμο ρόλο στην Ελλάδα και την ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία, περιλαμβάνει και ανάπτυξη στην Βουλγαρία ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Παράλληλα, αναπτύσσεται νέα δυναμική με δυνατότητα να δημιουργήσει αξία από τον ενεργειακό διάδρομο στην ευρύτερη περιοχή, μετά την επέκταση στη Ρουμανία, καθώς και τις διεθνείς διασυνδέσεις με τις χώρες της περιοχής. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, η ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Το νέο στρατηγικό πλάνο λαμβάνει υπόψη του και τις σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν από την παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνέργειες αφορούν πολλούς τομείς, από τη διαχείριση ενέργειας και το management των έργων, μέχρι λειτουργικές οικονομίες κλίμακας π.χ. σε συστήματα, άδειες κλπ. Ο Όμιλος υπολογίζει το ύψος των συνεργειών σε περίπου €50 εκατ. ετησίως.
Προβλέπεται για την Ελλάδα αύξηση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας 13%. Αύξηση 37% στο μέγεθος του συστήματος ισχύος 10,5GW καθαρή ενέργεια. Σε σχέση με τη Ρουμανία αύξηση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας 10%. Αύξηση 48% στο μέγεθος του συστήματος ισχύος και 6,4GW σε καθαρή ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία εκτιμά πως θα διατηρήσει υψηλή κερδοφορία στο λιανικό εμπόριο, σε ένα περιβάλλον πλήρους παροπλισμού του λιγνίτη, έως το 2026. Όσον αφορά στα δίκτυα διανομής, ο Όμιλος ΔΕΗ κατέχει μέσω της θυγατρικής του, ΔΕΔΔΗΕ, το 100% στην Ελλάδα ενώ στη Ρουμανία κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Βουκουρέστι, μακράν την πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Ο Όμιλος στοχεύει να επενδύσει σημαντικά στον εκμοντερνισμό των δικτύων για να πετύχει υψηλά ποσοστά αυτοματοποίησης λειτουργιών. Οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής μεταξύ 2024-2026 θα είναι αυξημένες κατά 16% σε ετήσια βάση, στηρίζοντας την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
Μεγάλο βάρος θα πέσει από την εταιρία στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θέλει να μετατραπεί σε κορυφαίο εθνικός πάροχο χονδρικής μέσω της εθνικής πλατφόρμας υποδομής οπτικών ινών, με μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δυνατότητα επιδίωξης χαμηλού κόστους και ταχείας ανάπτυξης μέσω της υπάρχουσας υποδομής της ΔΕΗ. Επίσης, στοχεύει στην παροχή κρίσιμης πρόσβασης σε συνδέσεις οπτικών ινών και υψηλής ταχύτητας δεδομένων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.