Πρόκειται για μια διεθνώς επίσημα αναγνωρισμένη γιορτή, η οποία καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία των μοδιστρών της Νέας Υόρκης, το 1908. Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους και για μικρότερο ωράριο εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου και τέλος στην παιδική εργασία.
Η πρώτη επίσημη Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Η ημερομηνία 8 Μαρτίου καθορίστηκε μόλις μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε αναγνωρίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ημερομηνία για τον εορτασμό των επιτευγμάτων των γυναικών. Είναι ένα κάλεσμα για δράση. Για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.
Είναι μια «ευγενική υπενθύμιση» για τη σημασία του αδιάλειπτου αγώνα για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλο τον κόσμο.
Όπως σε πολλούς άλλους χώρους έτσι και στη ΔΕΗ, οι γυναίκες διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της επιχείρησης, αποδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι δεν υπάρχουν «ανδροκρατούμενα» πόστα.