Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιούλιο

Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιούλιο
Τρίτη, 25/06/2024 - 06:27

Στην παρούσα φάση οι καταναλωτές αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να στραφούν σε ασφαλέστερες επιλογές από το πράσινο τιμολόγιο.

Με τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού να συνεχίζει να διαγράφει ανοδική πορεία και τις μισές σχεδόν ημέρες στο χρηματιστήριο ενέργειας η μέση τιμή αγοράς να ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οι αυξήσεις στη λιανική τον Ιούλιο είναι αναπόφευκτες.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία η μέση χονδρεμπορική τιμή που αποτελεί και μια βασική συνιστώσα τις χρεώσεις των πράσινων τιμολογίων του επόμενου μήνα, κινείται άνω των 96 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 20%. To πόσο θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια Ιουλίου τις τιμές των οποίων θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Ιουλίου εξαρτάται πρώτον από το πώς θα διαμορφωθούν οι χονδρικές τιμές στις υπόλοιπες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αν θα πέσει ή όχι η τελική μέση τιμή αλλά και από το ύψος των εκπτώσεων που θα δώσουν οι προμηθευτές.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον Ιούνιο η ΔΕΗ, που αποτελεί και τον κυρίαρχο πάροχο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έσωσε την… παρτίδα αυξάνοντας τις εκπτώσεις που παρέχει κατά 38% με αποτέλεσμα να περιοριστεί η αύξηση των τιμολογίων που σε κάποιους προμηθευτές έφτασε και το 70%.

Το θέμα άλλωστε έθεσε πρόσφατα και ο ΣΥΡΙΖΑ όπου με δήλωσή του ο βουλευτής και αρμόδιος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι «ενώ ο Πρωθυπουργός θριαμβολογεί δηλώνοντας ότι Είμαστε πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στον κόσμο», η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει αύξηση μέχρι και 70% τον Ιούνιο. Μάλιστα τους επόμενους μήνες, αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία και να αυξηθεί περαιτέρω η τιμή του, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ξεπερνάει το 60%».

Τα κίτρινα και μπλε τιμολόγια

Στην παρούσα φάση οι καταναλωτές αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να στραφούν σε ασφαλέστερες επιλογές από το πράσινο τιμολόγιο, που είναι απόλυτα εξαρτώμενο από την πορεία της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού, που δεν είναι άλλες από την επιλογή σταθερών τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας ή κίτρινων τιμολογίων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κίτρινα τιμολόγια οι εταιρείες έχουν αρχίσει προωθητικές ενέργειες χαρακτηρίζοντάς τα ως την πλέον συμφέρουσα επιλογή έναντι των πράσινων που συνδέονται με την πορεία της χονδρεμπορικήτιμή. Ενδεικτική είναι εταιρεία, η οποία μάλιστα τον Ιούνιο είχε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στα πράσινα τιμολόγια μετά τη ΔΕΗ, που προσφέρει στους καταναλωτές κίτρινο τιμολόγιο με χαμηλότερη τιμή από τη χονδρική, δέσμευση που διατηρείται για έναν χρόνο.

Τα κίτρινα τιμολόγια αναδεικνύονται πλέον ως η πλέον συμφέρουσα λύση για τους καταναλωτές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Protergia προσφέρει το «κίτρινο» Value Simple σε τιμή 90,93 ευρώ/MWh και πάγιο 5 ευρώ. Πρόκειται για το πιο φθηνό κίτρινο προϊόν της αγοράς για τον Ιούνιο, ενώ ακολουθεί το My Home 4 All της ΔΕΗ με 111,51 ευρώ/MWh και πάγιο 4,9 ευρώ. Μάλιστα και στις δυο περιπτώσεις οι τελικές τιμές ανακοινώνονται από την αρχή του μήνα πράγμα που δείχνει ότι οι μεγάλες καθετοποιημένες εταιρίες ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα ακόμη και σε ένα περιβάλλον ανόδου των τιμών, σε αντίθεση με τους περισσότερους προμηθευτές που επιλέγουν να διαμορφώσουν το τελικό «κίτρινο» τιμολόγιο τους μετά το κλείσιμο του μήνα και της οριστικοποίησης της χονδρικής τιμής.

Ο ανταγωνισμός μεταφέρεται στα κίτρινα τιμολόγια ωστόσο τα μπλε παραμένουν ως επιλογή για τους επόμενους μήνες ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που προμηνύονται δύσκολοι.

Οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από τα 88 ευρώ/MWh (με πάγιο στις περισσότερες περιπτώσεις στα 9,9 ευρώ) όταν η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίου είναι στα 150 ευρώ/MWh. Άλλωστε τα «μπλε» σταθερά τιμολόγια θα μπορούσαν να καλύψουν με ασφάλεια τις ανάγκες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και οι οποίες έχουν αυξημένες καταναλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού που όπως προαναφέρθηκε οι τιμές καταγράφουν συνεχή άνοδο.