Θ. Σκυλακάκης: Επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών τον Αύγουστο

Θ. Σκυλακάκης: Επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών τον Αύγουστο
Τετάρτη, 17/07/2024 - 15:53

Οι τρεις άξονες των μέτρων στήριξης

Επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Αυγούστου για όλα τα νοικοκυριά, με όριο κατανάλωσης τις 500 κιλοβατώρες το μήνα, με χρηματοδότηση από την επιβολή τέλους στο φυσικό αέριο στους ηλεκτροπαραγωγούς ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη των τιμών ρεύματος, στο ΥΠΕΝ, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024.
Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Νίκος Τσάφος, σύμβουλος πρωθυπουργού για ενεργειακά ζητήματα.

Τα 3 μέτρα που αποφασίστηκαν είναι:

  • Επαναφορά του έκτακτου τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο).Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Η εισφορά θα νομοθετηθεί άμεσα και ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο με σκοπό την υποστήριξη προσωρινά των καταναλωτών, διευκρίνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.
  • Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών για τον Αύγουστο του 2024, οριζόντια και χωρίς περιοριστικά κριτήρια. Ο κ. Σκυλακάκης δεν ανακοίνωσε το ύψος της επιδότησης λέγοντας πως «θέλουμε να ξέρουμε πως θα κινηθούν οι τιμές της χονδρικής και της λιανικής». Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί αρχές Αυγούστου, αφού ανακοινωθούν οι τελικές τιμές των πράσινων τιμολογίων. Το όριο κατανάλωσης για την επιδότηση θα είναιέως 500 κιλοβατώρες για οικιακούς καταναλωτές. «Η περίμετρος των δικαιούχων, το ακριβές ποσό της επιδότησης για κάθε κατηγορία θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού πράσινου τιμολογίου τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Τα νοικοκυριά που είναι στο Κοινωνικό Οικιακό τιμολόγιο θα επιδοτηθούν με υψηλότερα ποσά. Η επιδότηση θα είναι οριζόντια για όλα τα νοικοκυριά. «Αν προεξοφλούσαμε τώρα τις τιμές του Αυγούστου θα δίναμε λάθος σήμα στην αγορά», υπογράμμισε η κ. Σδούκου.
  • H ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά ενέργειας. Υπέρ των καταναλωτών, θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός στρέβλωσης

Η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προς το παρόν για τον έκτακτο μηχανισμό, ωστόσο θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί, αν υπάρξουν οι συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις, η υφυπουργός τόνισε πως αυτές θα αφορούν τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια του Αυγούστου.

Μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την έκτακτη εισφορά, θα επιδοτηθούν για τον μήνα Αύγουστο όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το όριο της κατανάλωσης θα είναι οι 500 κιλοβατώρες, τόνισε η κ. Σδούκου. Το ύψος της επιδότησης θα αποφασιστεί μετά την ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμών στα πράσινα ειδικά τιμολόγια. Τέλος, σημειώνεται ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, για τον Αύγουστο σε πρώτη φάση.