Στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα η έκτακτη εισφορά - Εν αναμονή των επιδοτήσεων στα νοικοκυριά

Στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα η έκτακτη εισφορά - Εν αναμονή των επιδοτήσεων στα νοικοκυριά
Τετάρτη, 31/07/2024 - 06:25

Στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα προσδιορίστηκε η έκτακτη εισφορά που θα πληρώσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο προκειμένου να επιδοτηθεί οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών για τον Αύγουστο.

Η έκτακτη εισφορά στα υπερέσοδα των παραγωγών, όπως προβλέπεται με τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη χθες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, αφορά μόνο τον Ιούλιο και έχει δυνατότητα τρίμηνης παράτασης.

Η ρύθμιση αυτή, όπως επισημαίνεται είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές - εξαιτίας της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής - και αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερβάλλουσας κερδοφορίας των μονάδων φυσικού αερίου.

Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των παραγωγών με φυσικό αέριο θα ανέλθουν για τον Ιούλιο περί τα 45-50 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά θα ανακοινωθούν αμέσως μετά την γνωστοποίηση από τους παρόχους, αργά σήμερα το βράδυ και το ύψος τους θα εξαρτηθεί από την τιμή της κιλοβατώρας που θα ορίσουν στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Στόχευση είναι οι χρεώσεις να μην ξεπερνούν τα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όριο στο οποίο κινείται η χρέωση της Protergia που έχει προαναγγείλει διατήρηση των κυμαινόμενων τιμολογίων τον Αύγουστο στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο, ήτοι στα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες.

Το κόστος πάντως που θα πρέπει να απορροφήσουν οι προμηθευτές είναι σημαντικό, καθώς η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού παρά τις τάσεις αποκλιμάκωσης των τελευταίων ημερών, τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 36,6% σε ένα μήνα. Η ΤΕΑ του Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 135,18 ευρώ ανά MWh από τα 98,89 ευρώ που ήταν η ΤΕΑ του Ιουνίου.

Η αυτοσυγκράτηση των προμηθευτών, η οποία από τον κ. Σκυλακάκη χαρακτηρίστηκε θετική, αφενός θα μειώσει τα ποσά που θα χρειαστούν για να επιδοτηθούν το σύνολο των νοικοκυριών για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Αφετέρου δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις που είναι εκτός επιδοτήσεων ενώ κάποιες εξ’ αυτών οφείλουν και αναδρομικά ποσά από την καταβολή ενισχύσεων την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και βρίσκονται υπό ασφυκτικές προθεσμίες για την αποπληρωμή τους.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται με ενδιαφέρον σήμερα οι χρεώσεις που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές και ιδιαίτερα η ΔΕΗ που έχει στο πελατολόγιό της σχεδόν το 70% των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο απορρόφησε τις αυξήσεις δίνοντας εκπτώσεις, με 38% και 31% αντίστοιχα.

Στο φόντο αυτό έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί το τι έκανε η κάθε εταιρεία τον Ιούλιο με τις τιμές, στη βάση των ανακοινώσεων, που έκανε την 1η Ιουλίου για τα πράσινα τιμολόγια.

Συγκριτικά, με τον Ιούνιο οι αυξήσεις ήταν σημαντικές, καθώς οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 11,898 και 17,984 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Αναλυτικά σε σχέση με τον Ιούλιο, η ΔΕΗ από 18,15 λεπτά, με την έκπτωση 31% έδωσε χρέωση του πράσινου τιμολογίου στα 13,557 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, μια αύξηση, δηλαδή, 14% έναντι του προηγούμενου μήνα. (Γ1/Γ1Ν Οικιακό) Η εταιρεία επίσης στο ίδιο τιμολόγιο για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρων ανακοίνωσε για τον Ιούλιο τη χρέωση στα 14,385 λεπτά. Η νυχτερινή χρέωση για τον Ιούλιο είναι στα 11,418 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επίσης η Protergia που κρατά σταθερά και για τον Αύγουστο τα τιμολόγιά της έδωσε τιμή στα 15,99 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 16,4 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο με έκπτωση συνέπειας.

Η Ζενίθ έδωσε τιμή στα 20,52 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 16,9 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο.

Από την πλευρά της, η επίσης καθετοποιημένη Εlpedison έδωσε τιμή στα 14,8 λεπτά/κιλοβατώρα από 15,48 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 18,8 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 17,98 λεπτά/ κιλοβατώρα του Ιουνίου για τις επόμενες κιλοβατώρες.

Η ΗΡΩΝ, έδωσε τιμή στα 15,87 λεπτά/κιλοβατώρα από 16,3 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Η εταιρεία αύξησε την έκπτωση συνέπειας στο 35%. Η NRG, έδωσε τιμή στα 17,13 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο (με την οριζόντια έκπτωση και την έκπτωση συνέπειας) από 13,35 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο.

Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, στα 13,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας, από 12,854 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο.

Η ΕΛΙΝ έδωσε τιμή στα 16,637 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο από 14,8 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο.

Η Volton έδωσε τιμή στα 15,88 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούλιο με αρχική έκπτωση 10% και έκπτωση συνέπειας 33%, από 12,92 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν τον Ιούνιο.

Τέλος η Solar Energy έδωσε τιμή 17,47 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.