Ολοι οι αγρότες μπαίνουν στο πρόγραμμα υποχρεωτικά πλέον στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου μπορούν να απενταχθούν αν το επιθυμούν. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο αγροτικό πρόγραμμα έληγαν στις 26 Ιουνίου ωστόσο η μη ευρεία συμμετοχή των αγροτών οδήγησε στη σχετική νομοθετική πρωτουβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μάλιστα, ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στη Βουλή απέδωσε την απροθυμία των αγροτών στο γεγονός ότι είναι καλλιεργητική περίοδος και υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις και προτεραιότητες στον αγροτικό κόσμο. «Εξαγγείλαμε το ΓΑΙΑ καθώς και μία ρύθμιση μακροχρόνια των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των αγροτών, προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος" ανέφερε και συγκεκριμένα τόνισε ότι αυτή η ρύθμιση είναι ενεργή σήμερα, όμως είναι ανάγκη να προστατευθούν οι αγρότες, κατά το δυνατόν, από την γραφειοκρατική τυχόν καθυστέρηση να μπουν στην πλατφόρμα, να κάνουν τα χαρτιά κλπ - κάτι που στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου δεν είναι και πάντα η άμεση προτεραιότητα - οπότε με αυτή την τροπολογία τους βάζουμε όλους στη ρύθμιση, με δυνατότητα αζημίως μέχρι τέλη Οκτωβρίου, που θα τελειώσει και η καλλιεργητική περίοδος, να βγουν αν επιθυμούν να βγουν». Ταυτοχρόνως, σημείωσε ότι μπαίνουν και στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι άτοκη και πολύ μακροπρόθεσμη (10 έτη). «Συνεπώς, είναι μια πολύ ευνοϊκή ρύθμιση, που καλύπτει και τους ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ, η οποία θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη σχέση αγροτών - παρόχων. Και με τις σημερινές τιμές, το να είσαι ανάμεσα στα 9 και τα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα ευρώ, είναι εξαιρετικές τιμές για τους αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, όποιος δεν θέλει να είναι ενταγμένος σε αυτή τη ρύθμιση, κάνει μια αίτηση και βγαίνει αζημίως» κατέληξε ο υπουργός.
Το πρόγραμμα ΓΑΙΑ αφορά σε τέσσερα νέα αγροτικά προϊόντα δεκαετούς διάρκειας τα οποία διατίθενται από τη ΔΕΗ αποκλειστικά σε πελάτες με αγροτική ιδιότητα, με σταθερή τιμή ανά κιλοβατώρα για τα δύο πρώτα έτη. Με το πέρας των δύο πρώτων ετών και για τα επόμενα οκτώ, θα ισχύει σταθερή τιμή για το 1/3 της κατανάλωσης, ενώ για την υπόλοιπη κατανάλωση οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής τιμολογίου από τα προσφερόμενα εκείνη την περίοδο.
Οι τιμές για τα δύο πρώτα χρόνια είναι:
-9,3 σεντς ανά κιλοβατώρα για αγρότες που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές ή 10,5 σεντς ανά κιλοβατώρα εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ρύθμιση.
-9,8 σεντς ανά κιλοβατώρα για τους λοιπούς κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές ή 11 σεντς ανά κιλοβατώρα εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ρύθμιση.
Για τα επόμενα 8 χρόνια και για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η χρέωση θα είναι 9 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι απλήρωτες οφειλές των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας παροχή αγροτικής χρήσης και των ΓΟΕΒ ΤΟΕΒ, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023 υπάγονται ρύθμιση μηδενικό επιτόκιο για τους καταναλωτές. Το Δημόσιο καλύπτει ακέραιο σύνολο έντοκης επιβάρυνσης ισόποση επιχορήγηση του παρόχου, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και δύναται να προκαταβάλει μέρος επιχορήγησης αυτής.
Για τους κατόχους συνδέσεων στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ που ρυθμίζουν τις οφειλές τους η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.