Ο δείκτης Οικονομικού κλίματος των ΜμΕ τείνει προς υποχώρηση όσο οι συνθήκες εντείνουν την επενδυτική ανασφάλεια, την ώρα που οι επιπτώσεις από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων ετών είναι εμφανείς στη μεσοσταθμική αύξηση κατά 35% του λειτουργικού κόστους όλων των επιχειρήσεων. Τα ζητήματα αυτά μαζί με το θέμα της ανασυγκρότησης συνολικά της βιομηχανίας, με έμφαση στη χωροθέτηση και αδειοδότηση των βιομηχανικών πάρκων βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες το προεδρείο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Πειραιά με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Τα σημεία αναφοράς για το εμπόριο και τις υπηρεσίες ήταν κατά σειρά, τα μέτρα κατά της ακρίβειας που δείχνουν να αποδίδουν, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο οδηγός εξαγωγών, οι πρακτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, τα προβλήματα στη Κεντρική Αγορά του Ρέντη και οι βελτιώσεις στα κοινοτικά πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και Νήσων, καθώς και της Δ. Αττικής και Λαυρεωτικής, διατυπώθηκε μια συγκρατημένη αισιοδοξία στον επιχειρηματικό ορίζοντα. Και τούτο γιατί οι οιωνοί ήταν ελπιδοφόροι, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με το προηγούμενο διάστημα, ούτε σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, του εμπορίου, βιομηχανίας, ναυτιλίας και υπηρεσιών δείχνουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυξομειώσεις δυναμικής. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί και το 2024 με παρόμοιους προηγούμενους ετήσιους ρυθμούς, με αποτέλεσμα, η συμβολή της στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να παραμείνει σε ποσοστό 68%. Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2024, «ψαλίδισαν» τις εκτιμήσεις για συνέχιση της δυναμικής προόδου, καθώς ο γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό, παρουσίασε μείωση από 7% σε 3,4%.
Για τη βιομηχανία, τα σημεία αναφοράς στο υπόμνημα ήταν οι αδειοδοτήσεις, οι άτυπες μεταποιητικές συγκεντρώσεις στην Αττική, θέματα Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι εκκρεμότητες στο θεσμικό πλαίσιο τεχνικών επαγγελμάτων, καθώς και η ενίσχυση των ενεργειακών επενδύσεων σε ΜμΕ και μη ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Στη βιομηχανία, ενώ το σοβαρό θέμα του ενεργειακού κόστους παραμένει το υπ´ αριθμόν ένα πρόβλημα, από την αρχή του έτους έως σήμερα είχαμε 128 νέες ενάρξεις παραγωγικών μονάδων στην Δυτική Αττική. Γενικότερα, στη μεταποίηση, τα άλλα δύο θέματα που την απασχολούν είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των υποδομών και της εξεύρεσης προσωπικού. Το ισχυρό χαρτί της βιομηχανικής ανασυγκρότησης της χώρας μας και η ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία είναι η αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας η οποία επέστρεψε δυναμικά με την επιτυχημένη επανεκκίνηση του Νεωρίου, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά. Πλέον, η Ελλάδα, επανατοποθετήθηκε ανταγωνιστικά στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, μέσω των ναυπηγείων της, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε πως ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά τη σημαντική ενίσχυση που κατέγραψε πέρυσι, τείνει φέτος προς υποχώρηση, μάλλον λόγω των αβεβαιοτήτων που συνεχίζουν να υφίστανται και οι οποίες τροφοδοτούνται, τόσο από έλλειψη ρευστότητας, όσο και από γεωπολιτικές συνθήκες που εντείνουν την επενδυτική ανασφάλεια. Αυτό αποτυπώνεται και στον δείκτη προσδοκιών των ΜμΕ που επίσης υποχωρεί, αφού το 50% των επιχειρήσεων είναι λιγότερο αισιόδοξες για το μέλλον, ενώ οι επιπτώσεις από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων ετών είναι εμφανείς στη μεσοσταθμική αύξηση κατά 35% του λειτουργικού κόστους όλων των επιχειρήσεων. Η αύξηση των εγγραφών στο Γ.Ε.ΜΗ. κατά 937 νέες επιχειρήσεις και η μείωση των διαγραφών κατά 255, το επτάμηνο του 2024 μετά και την εκκαθάριση του μητρώου στο Ε.Β.Ε.Π. δείχνει μια δυναμική ίδρυσης νέων επιχειρήσεων με αναλογία εγγραφών-διαγραφών 4/1 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των Νήσων και της Δυτικής Αττικής.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η συμβολή σε ένα παραγωγικό μοντέλο της χώρας με βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι εκείνο το οποίο έχει έναν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, αναφέρθηκε στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον δείκτη τιµών στα τρόφιµα, που αυξήθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα κατά μόλις 1,4%, έναντι 2,3% στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως η διαφορά αυτή οφείλεται στα µέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και αισχροκέρδειας. Τέλος, κάλεσε την υγιή επιχειρηματικότητα να ενώσει δυνάμεις και να συνδράμει στη προσπάθεια της κυβέρνησης, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, καθώς και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.