Κύπρος: Η συνεδρίαση για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα

Κύπρος: Η συνεδρίαση για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα
Eurokinissi
Τετάρτη, 21/08/2024 - 16:54

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea lnterconnector πρόκειται να απασχολήσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας της Κύπρου την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η συνεδρία θα επικεντρωθεί στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ώστε οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου, αλλά και την ηγεσία της ΡΑΕΚ για τις αποφάσεις σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του έργου και ειδικά για την ένσταση στην προχρηματοδότηση του έργου από τους κύπριους καταναλωτές.

Στην ατζέντα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναφέρεται ότι η συζήτηση όσον αφορά τις εκκρεμότητες της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα επικεντρωθεί στις εξασφαλίσεις από πλευράς φορέα υλοποίησης στην περίπτωση γεωπολιτικού ρίσκου, στην μείωση του ύψους της χορηγίας και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, αλλά και στην ανάκτηση εσόδων ηλεκτρικής διασύνδεσης κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕΚ δεσμεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά από τηλεδιάσκεψη παρουσία της εκπροσώπου της Γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε., ότι θα λάβει οριστικές αποφάσεις το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου, σε σχέση με το αίτημα του φορέα υλοποίησης ΑΔΜΗΕ για το επίμαχο ζήτημα. Δηλαδή, το να καλύψουν οι καταναλωτές Κύπρου και Ελλάδας σε ποσοστό 63%-37% αντιστοίχως, τις δαπάνες του έργου από την έναρξη κατασκευής του δηλαδή από 1/1/2025 περίπου, αντί με την ολοκλήρωση του έργου που υπολογίζεται για το 2030. Την σχετική ρύθμιση έκανε ήδη αποδεκτή η ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι αφού η ΡΑΕΚ απέρριψε στις αρχές του προηγούμενου Ιουλίου τη συγκεκριμένη πρόταση, για άμεση έναρξη της ανάκτησης εξόδων μέσω των λογαριασμών ρεύματος των πολιτών, ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε την επανεξέταση του σχετικού αιτήματος με την ηγεσία της Αρχής να έχει διατυπώσει σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων και να αναμένει απαντήσεις πριν τοποθετηθεί οριστικά.

Οι επιφυλάξεις και προβληματισμός της κυβέρνησης και της Αρχής συνδέεται µε τον γεωπολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση της διασύνδεσης, παράγοντας που ενισχύθηκε μετά τη στάση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των ερευνών βυθού για την πόντιση του καλωδίου από ιταλικό πλοίο για λογαριασµό της Nexans.

Επίσης, μεταξύ άλλων, ζητήθηκε πληροφόρηση για το ζήτημα της ανάκτηση των δαπανών σε περίπτωση που η υλοποίηση του έργου διακοπεί για γεωπολιτικούς ή άλλους λόγους.

Σημειώνεται ότι στη ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ, δίδεται η ευχέρεια οι δαπάνες να καταβληθούν από τους κύπριους καταναλωτές, στο ενδεχόμενο που το έργο διακοπεί λόγω σοβαρού κινδύνου ή άλλης εμπλοκής, για την οποία αποδεδειγμένα δεν θα ευθύνεται η εταιρεία. Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται ότι «ενδέχεται» να επιτραπεί να ανακτηθούν από τον φορέα υλοποίησης οι δαπάνες του, αν επιβεβαιωθεί ότι η διακοπή του έργου έγινε χωρίς δική του ευθύνη.

Από την πλευρά του, ο ΑΔΜΗΕ επιμένει όπως η λέξη «ενδέχεται» πρέπει να αφαιρεθεί και καταστεί ξεκάθαρο στο ρυθμιστικό πλαίσιο ότι ο φορέας υλοποίησης δεν θα απωλέσει τα χρήματα του στο ενδεχόμενο που υπάρξει π.χ. εμπλοκή της Τουρκίας κατά την πόντιση του καλωδίου σε κάποια θαλάσσια περιοχή.