Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας στο Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας στο Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας
Eurokinissi
Πέμπτη, 17/10/2024 - 18:48

Το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας απασχόλησε η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε Κλειστή Συνάντηση Εργασίας του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (Ι.Μ.Π.Δ.) με θέμα «Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας: Οι τεχνοοικονομικές πτυχές».

Σε εισαγωγικές τοποθετήσεις προέβησαν ο Δρας Πάρις Φωκαΐδης, Αν. Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, Παν. Φρέντερικ, Ανώτερος Ερευνητικός Εταίρος Ι.Μ.Π.Δ. καθώς και ο Δρας Κωνσταντίνος Χατζηστάσσου, Αν. Καθηγητής Τμήματος Μηχανολογίας Παν. Λευκωσίας, Ανώτερος Ερευνητικός Εταίρος Ι.Μ.Π.Δ..

Η Κλειστή αυτή Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγραμματισμού του Ινστιτούτου που στόχο έχει να συμβάλει στη διαμόρφωση στρατηγικής γύρω από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας.

Σε αυτή τη Συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τις τεχνοοικονομικές πτυχές που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας και εξετάστηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως: - Το ζήτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας/απομόνωσης. - To εκτιμώμενο κόστος και οι πηγές χρηματοδότησης. - Οι προβλέψεις για την απόδοση της επένδυσης και οικονομική βιωσιμότητα του έργου. - Οι πιθανοί επενδυτές και το ζήτημα της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. - Αναμενόμενα οικονομικά οφέλη και πιθανά οικονομικά ρίσκα.

Η Συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στη βάση του Chatham House Rule, για να διευκολύνει την ανοικτή συζήτηση και τον ελεύθερο προβληματισμό. Σε επόμενη μας Συνάντηση Εργασίας θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τις γεωπολιτικές πτυχές του έργου.