«Κόφτης» στις επιδοτήσεις ρεύματος - Ποια τιμολόγια μένουν εκτός

«Κόφτης» στις επιδοτήσεις ρεύματος - Ποια τιμολόγια μένουν εκτός
Πέμπτη, 22/08/2024 - 08:54

Την ώρα που η πορεία της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο στα τιμολόγια ρεύματος δεν αναμένονται μεγάλες ανατροπές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας βάζει «κόφτη» στις επιδοτήσεις που θα λάβουν τα νοικοκυριά τον Αύγουστο.

Η κρατική ενίσχυση του 1,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα αφορά οριζόντια το σύνολο των νοικοκυριών που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια δηλαδή το ειδικό-πράσινο- τιμολόγιο και τα κίτρινα τιμολόγια και για καταναλώσεις ρεύματος έως 500 κιλοβατώρες. Με την υπουργική απόφαση που καθορίζει το πλαίσιο χορήγησης των επιδοτήσεων, η ενίσχυση δεν θα καταβάλλεται στην περίπτωση των κίτρινων τιμολογίων που έχουν μεικτά χαρακτηριστικά σταθερής και κυμαινόμενης τιμής και τελική τιμή είναι χαμηλότερα από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για υβριδικά τιμολόγια με χαρακτηριστικά σταθερού αλλά και κυμαινόμενου τιμολογίου και με κλειδωμένη τιμή για ένα διάστημα είτε για κάποια συγκεκριμένη κατανάλωση.

Ειδικότερα στη σχετικά απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄603), όπως ισχύει, για την χορήγηση επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024", αναφέρει: "Στο άρθρο 2 «Δικαιούχοι της επιδότησης» προστίθεται 15ο και 16ο εδάφιο ως εξής:

«Για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024, δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς και οι καταναλωτές που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα όπως ορίζονται με την ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107/21.11.2023, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Ειδικά, για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με κίτρινη σήμανση που έχουν μεικτά χαρακτηριστικά σταθερής και κυμαινόμενης τιμής, δικαιούχοι της επιδότησης καθίστανται μόνο στην περίπτωση που η τελική τιμή μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh).».

Παράλληλα η απόφαση προβλέπει ότι στην περίπτωση καταναλωτών του Κοινωνικού Τιμολογίου, η επιδότηση αυξάνεται στα 5 λεπτά /κιλοβατώρα.
Μεταξύ των τιμολογίων που εξαιρούνται είναι το Yellow One home της ΗΡΩΝ, πρόγραμμα το οποίο προσφέρει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο τελική τιμή 9,36 λεπτά/kWh, (με έκπτωση συνέπειας) σταθερή και για τους 3 μήνες. Επίσης το Volton Yellow Simple Protect της Volton, που προσφέρει με Aνώτατη Tελική Tιμή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, στα 9,3 λεπτά /kWh. Το υβριδικό nrg hybrid , της NRG που προσφέρει με τιμή 9,5 λεπτά/KWh για ένα χρόνο για τις πρώτες 200 KWh και για τις υπόλοιπες κυμαινόμενη τιμολόγηση με βάση τον τύπο του κίτρινου. Όπως αναφέρει η εταιρεία, συνδυάζει τη σιγουριά της σταθερής τιμής για τη βασική κατανάλωση και την ευκαιρία για ενέργεια βάσει κόστους για τις extra κιλοβατώρες του μήνα, χωρίς χρέωση αναπροσαρμογής και χωρίς δέσμευση συμβολαίου. Το κίτρινο Elpedison Win της Elpedison, που προσφέρει τιμή στα 11 λεπτά/KWh για Ιούνιο και Ιούλιο και το Elpedison Flex επίσης στα 11 λεπτά μέχρι τον Δεκέμβριο. Ανάλογα είναι και τα φοιτητικά τιμολόγια που παρέχονται όπως χαμηλές σταθερές χρεώσεις για κάποιο όριο καταναλώσεων τα οποία σε περίπτωση που η χρέωση ξεπεράσει τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα λάβουν την επιδότηση του 1,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Το ερώτημα πάντως είναι αν θα χρειαστούν επιδοτήσεις και στους λογαριασμούς Σεπτεμβρίου. Η εικόνα στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού είναι σχετικά καλύτερη προς ώρας από τον Ιούλιο. Η μέση τιμή Εκκαθάρισης αγοράς είναι κοντά στα 124 ευρώ ανά κιλοβατώρα όταν τον Ιούλιο ήταν στα 133 ευρώ. Είναι χαμηλότερα ωστόσο θα εξαρτηθεί πόσο θα υπάρξει η αυτοσυγκράτηση των παρόχων και τον Σεπτέμβριο μετά τον Αύγουστο όπου ο ανταγωνισμός περιόρισε τις αυξήσεις στις οποίες θα οδηγούσε η αυξημένη κατά 41% χονδρεμπορική τιμή σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση η έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο επί τριμήνου με τα ποσά να κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης δίνει τον αέρα στην κυβέρνηση να παρατείνει τις επιδοτήσεις και τον Σεπτέμβριο.